Мурованокуриловецька
районна рада

Вітання голови районної ради з Днем Соборності України

Переглядів: 1126

Шановні жителі  Мурованокуриловецького району!

Щиро вітаю Вас з великим державним святом – Днем Соборності України!

 99 років тому відбулась вікопомна подія для всього українського народу - 22 січня 1919 року дві суверенні українські держави - Українська Народна Республіка й Західно-Українська Народна Республіка – об’єдналися в самостійну соборну державу.

Акт злуки був проголошений на Софіївському майдані в Києві. Об’єднавча акція 1919 року залишила глибокий слід в історичній пам’яті українського народу. Цій даті судилося навічно закарбуватися в історії України величним національним святом. Під прапор єдиної держави стали люди різні за своїм походженням та освітою, майновим станом та звичаями. Їх об’єднало розуміння того, що тільки соборний народ є нацією. І хоча через низку тодішніх обставин, національна революція зазнала поразки й Україна знову виявилася рошматованою, але знак у вічність був поданий.

Саме тому 22 січня 1990 року було проведено величну маніфестацію національного пробудження, прагнення до волі та консолідації всієї української спільноти – “живий ланцюг” єднання. Взявшись за руки, мільйони людей з’єднали українські землі від Софіївського майдану у Києві до Харкова та Львова  і в такий спосіб продемонстрували ідею державної незалежності, соборності та свободи.

День Соборності — свято єдності України, яке після подій    2013-2015 років та революції Гідності  набрало нового звучання. 13 листопада 2014 року Президент України Петро Порошенко підписав Указ № 871/2014, який повернув колишню назву вищезазначеного свята.

У цей день ми особливо повинні задумуватись над істиною: незважаючи на те, де ми народилися чи живемо – на Поліссі чи на Донбасі, Слобожанщині чи Галичині – ми є українцями, нащадками лицарів Київської Русі й запорізьких козаків.

Нехай День соборності та Свободи України назавжди буде джерелом надії на наше краще майбуття, і ця надія живиться зі споконвічної героїки визвольних змагань нашого народу. 

Тож прийміть найкращі привітання з нагоди найвеличнішого свята українського народу – Дня соборності незалежної України!

З повагою, голова районної ради                                                                                                                С.Кушнір

 



« повернутися до списку новин