Мурованокуриловецька
районна рада

Інформація заступника керівника Могилів –Подільської місцевої прокуратури Грималюка В.В про стан злочинності, боротьби зі злочинністю, охорони громадського порядку та результати діяльності місцевої прокуратури на території Мурованокуриловецького райо

Переглядів: 934

 

Стан протидії корупційним проявам

         За період 2016 року відповідні кримінальні провадження не реєструвалися. Упродовж 2017 року до ЄРДР внесено відомості про виявлене кримінальне правопорушення за ст..366-1 КК України за фактом умисного неподання електронної декларації суб’єктом декларування – депутатом сільської ради. До суду у 2016 та у 2017 роках провадження даної категорії не  направлялись.   

      За період 2017 року прокуратурою направлено 1 подання про усунення порушень антикорупційного законодавства.

Направлено 3  ініціативних листи про виявлення адміністративних правопорушень, пов’язаних з корупцією (ч.ч. 1, 2 за ст.172-6 КУпАП) та про виявлення двох випадків умисного неподання електронних декларацій  суб’єктами декларування (ст..366-1 КК України)  депутатами селищної ради. Про результати розгляду зазначених листів наразі невідомо.

Стан досудового розслідування кримінальних проваджень

Упродовж 2017 року розпочато розслідування у 103 кримінальних провадженнях, прийнято рішення про закриття у 58 кримінальних провадженнях, 33 кримінальних провадження направлено до суду з обвинувальним актом.

Представництво інтересів держави

Порушення земельного законодавства:2017 рік – 2 заяви про визнання спадщини відумерлою площею 2,0871 га та 2, 26 га і вартістю 50,1 тис.грн. і 58,8 тис.грн. відповідно; 2016 рік – 2 заяви про визнання спадщини відумерлою площею 3,6334 га та 3,23 га і вартістю 95,1 тис.грн. кожна, а також 1 позов про розірвання договору оренди землі та повернення землі площею 5,2491 га і вартістю 4,9 млн.грн.

Відшкодування державі шкоди, заподіяної кримінальними правопорушеннями: в 2016 році  2 позови про відшкодування витрат закладу охорони здоров’я на стаціонарне лікування потерпілого від злочину на суму 1,1 тис.грн. і 1,6 тис.грн. після винесення вироку.

Реальне виконання: За позовами прокурора більш як 57 га земельних ділянок вартістю понад 1 млн.грн, які судом визнано відмерлою спадщиною, в 2017 році було оформлено в комунальну власність. Відтепер орган місцевого самоврядування має право вільно розпоряджатись даною землею та наповнювати кошти в бюджет від її використання.

Комісія РДА по затвердженню збитків: При вивченні стану законності використання земельних ділянок державної та комунальної власності під нерухомим майном, яке належить фізичним та юридичним особам на праві власності, було встановлено, що на території Мурованокуриловецького району окремі юридичні та фізичні особи використовують земельні ділянки комунальної власності безоплатно, що призводить до ненадходження значних сум за їх використання до місцевих бюджетів, а органи місцевого самоврядування бездіють та не вживають заходів щодо стягнення таких коштів.

Так, прокуратурою було виявлено, що дві земельні ділянки на території Степанківської сільської ради Мурованокуриловецького району під нерухомим майном – приміщенням магазину використовуються без правовстановлюючих документів, безоплатно, в с.Степанки площею 0,1887 га та в с.Горай площею 0,03698 га. За ініціативи Могилів-Подільської місцевої прокуратури до Мурованокуриловецької районної державної адміністрації направлено лист з метою створення комісії та нарахування збитків за використання земельних ділянок під нерухомістю за відсутності правовстановлюючих документів Було проведено попередній розрахунок збитків, які завдані місцевому бюджету за останні три роки в сумі 24 тис.грн. Однак на даний час збитки розпорядженням голови Мурованокуриловецької РДА не затверджені, надано строк на добровільну сплату.

Крім того, було встановлено, що на території смт.Муровані Курилівці без правовстановлюючих документів використовуються земельні ділянки під нерухомим майном по вул..Київська  площею 0,1545 га. За ініціативи прокуратури направлено лист в Мурованокуриловецьку РДА щодо створення комісії та затвердження збитків. Робота на даному напрямку триває.

Землі закладів освіти: При проведенні вивчення стану законності використання земель закладів освіти було встановлено, що на території Мурованокуриловецького району  із загальної кількості земельних ділянок, які фактично використовуються закладами освіти, тільки на 6,6 га оформлено правовстановлюючі документи. Могилів-Подільською місцевою прокуратурою підготовлено та направлено позов про зобов’язання оформити право постійного користування на земельну ділянку, що використовується ДНЗ, відповідно до вимог Земельного Кодексу України та Закону України «Про дошкільну освіту». Робота на даному напрямку триває.

Пайова участь у розвитку інфраструктури населеного пункту:

При вивченні стану виконання органом місцевого самоврядування та замовником будівництва на території Мурованокуриловецького району обов’язку на укладення договору про пайову участь та повноти сплати коштів за такими договорами до бюджету було встановлено, що договори про пайову участь укладались Обухівською сільською радою з ФГ «Вищеольчедаївське» ( 97 тис. грн..та 8 тис. грн. сплачені в повному обсязі на рахунок Обухівської сільської ради), договори про пайову участь укладено Мурованокуриловецькою селищною радою та ПП Бринзюком В.О., Овчаруком В.В. (кошти сплачено до місцевого бюджету в повному обсязі).

Аналізуючи положення ч.7 ст.40 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», орган місцевого самоврядування зобов’язаний вимагати від замовника будівництва укладення договору про пайову участь у розвитку інфраструктури населеного пункту, якщо такої ініціативи від забудовника не надходить.

Однак всупереч вказаним нормам Закону окремі сільські ради про такий обов’язок не знають. Так, в с.Вищеольчедаїв по вул.Відродження прийнято в експлуатацію магазин-кафе, що вбудований в житловий будинок в результаті реконструкції заготівельного пункту, однак договір про пайову участь з сільською радою не укладено, ні замовник, ні сільська рада не ініціювали таке питання, а відповідно кошти в бюджет не надійшли.

Аналогічно не укладався договір про пайову участь при введенні в експлуатацію магазину в с.Наддністрянське по вул.Рачкевич, при введенні в експлуатацію магазину при його капітальному ремонті в смт.Муровані Курилівці по вул.Базарна, при введенні в експлуатацію магазину в с.Курашівці по вул.Миру.

Окремими сільськими радами в порушення вимог ст.40 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» навіть не затверджено положення про порядок залучення коштів замовників у розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури населеного пункту територіальної громади.

Враховуючи те, що на території Мурованокуриловецького району та смт.Муровані Курилівці (зокрема по вул..Соборна, вул..Комарова, вул..Гагаріна) ведеться будівництво, орган місцевого самоврядування має ініціювати перед забудовником питання про укладення договору про пайову участь у розвиток населеного пункту шляхом направлення відповідного листа з повідомленням у разі, якщо таким забудовником ініціативи на укладення договору не надходить.

 

Заступник керівника

Могилів-Подільської місцевої прокуратури                                                  В.В. Грималюк

 

 

 



« повернутися до списку новин