Мурованокуриловецька
районна рада

Селян навчали, як заробляти на ягодах

Переглядів: 709

26 жовтня 2016 року в селі Снітків відбувся семінар «Кращі практики залучення інвестицій для розвитку громади», організатором якого стала Вінницька обласна Асоціація органів місцевого самоврядування.

Запросили сільських голів районів області та осіб, які зацікавлені в розвитку своєї території. У роботі взяли участь керівник секретаріату Вінницької обласної Асоціації органів місцевого самоврядування Віктор Вікалюк, голова  райдержадміністрації Сергій Ладан, директор ТОВ «Тріада-МК» Сергій Українець, Снітківський сільський голова Віктор Ольшевський, голова Асоціації «Укрсадпром»  Дмитро Крошка, заступник директора Інституту садівництва НААН України з наукової роботи Олександр Ярещенко та керівник приватної агрофірми «Вікторія» Микола Вовк.

-  Наше завдання на сьогодні – допомогти громадам, членам Асоціації знайти той напрям, який розвиватиме їх та даватиме певний прибуток, - звернувся до присутніх керівник секретаріату ВОАОМС Віктор Вікалюк. - Сьогодні є громади, які вже знайшли своє місце, та більшість ще в пошуку. Цей семінар покликаний показати один з можливих шляхів розвитку мешканцям сільської місцевості. Адже Вінниччина здавна славиться садами -  в нас є всі сприятливі умови для розвитку цієї галузі. Ми повинні переймати досвід Снітківського сільського голови та втілювати подібні ідеї в інших громадах області.

Власним досвідом розробки та втілення стратегії розвитку села поділився Снітківський сільський голова Віктор Ольшевський.

- Все починається з пошуку ідеї та способів, як цю ідеї втілити, - ділиться досвідом сільський голова. - Для наших земель садівництво та ягідництво підходить якнайкраще. Наступний, не менш важливий етап –зацікавити інвестора посадити сади саме на цій території. Щоб вас почули і побачили – потрібна реклама. Я використовував всі можливі шляхи популяризації своєї громади – в нас є сайт територіальної громади, а також ми активні в соціальних мережах. Згодом землею зацікавився інвестор з Вінниці Сергій Українець. Він започаткував тут товариство «Тріада-МК»  і фермерске господарсво «Щедрий хутір». А згодом почалася посадка саду, малини, полуниці, суниці, лохини, смородини.

На сьогодні така стратегія для Сніткова перетворилася у 26 млн. грн. залучених інвестицій. Роботи вистачає: 160 га саду, 14 га приватних садів, 20 га малини, 14 га лохини і 10 га полуниці. Посаджено вже на фермерських землях й 13 га вишні. А це дає можливість створити ще більше робочих місць.

В Сніткові створений фруктово-ягідний кластер, в якому задіяний чи не кожен мешканець села. Директор ТОВ «Тріада-МК» Сергій Українець ознайомив присутніх з особливостями та перевагами створення кластерної системи.

- В рамках соціальної програми кожному господарю був розданий посадковий матеріал, - поінформував інвестор. - Спеціалісти провели навчання, як правильно висаджувати та доглядати за саджанцями. На місці створений пункт прийому сировини. Адже  мало виростити - потрібно знайти ще й ринок збуту. Завдяки кластерній системі з цим не виникає проблем. Щоб залучити інвестиції, потрібно з чогось починати. Якщо інвестор буде бачити, що є база (ферми, кооперативи) – він обов’язково захоче вкласти сюди свої кошти. На ринку  не вистачає смородини, вишні, малини, тому ця ніша є перспективною на сьогодні.

Директор асоціації «Укрсадпром» Дмитро Крошка сказав, що вони підтримують впровадження Вінницькою обласною Радою програми розвитку садівництва та ягідництва. Це дасть можливість розвивати галузь, громаду, регіон та створить нові робочі місця для населення.

- У Вінницькій області 252 тисячі особистих селянських господарств, - наголосив Дмитро Крошка. – Однак більшість з них використовуються неефективно. Садівництво і ягідництво – це довготривалий процес, який приносить стабільний прибуток протягом тривалого проміжку часу (наприклад, яблуня плодоносить протягом 20 років).  Щоб займатись рентабельним садівництвом чи ягідництвом, достатньо мати 10 га землі. Кожне село може бути експортером. Це гроші, що надійдуть в громаду.

Багато корисної інформації надали й інші учасники семінару. Директор Київського Інституту садівництва та ягідництва Олександр Яременко  розповів про основні наукові досягнення в цій галузі, ознайомив з основними рекомендаціями посадки садово-ягідних культур; волонтерка Марія Мельник показала, як можна використовувати сушарки та реалізовувати продукцію, а керівник приватної фірми «Вікторія» Микола Вовк поділився своїм досвідом становлення бізнесу.

По закінченні семінару Асоціація органів місцевого самоврядування підписала Меморандум про співпрацю із Асоціацією садівників та ягідників України «Укрсадпром».

Сторони домовилися співпрацювати з метою сприяння ефективному розвитку промислового садівництва та ягідництва у Вінницькій області як бази для розвитку  інфраструктури населених пунктів області, створення нових робочих місць для мешканців територіальних громад – членів ВОАОМС.

В рамках Меморандуму Асоціація «Украсадпром» спільно з ВОАОМС будуть проводити заходи, спрямовані на залучення інвестицій в аграрному секторі економіки області, розробку та реалізацію місцевих цільових програм, організацію і проведення спільних відкритих заходів, в тому числі, форумів, конференцій, зустрічей тощо, а також обмін інформацією та її розповсюдження.

Після підписання Меморандуму про співпрацю керівник секретаріату ВОАОМС Віктор Вікалюк зазначив, що така співпраця дасть можливість працювати разом задля досягнення спільної мети – розвитку територіальних громад області.

– Ми ставимо перед собою завдання – допомогти громадам та членам ВОАОМС знайти той напрям роботи, який даватиме людям певний прибуток, - сказав Віктор Вікалюк. - Вінниччина – це садівничий регіон, тут є всі сприятливі умови для розвитку цієї галузі. Тому її потрібно підтримувати і розвивати.

Голова Асоціації «Укрсадпром» Дмитро Крошка подякував керівництву ВОАОМС за підтриману ініціативу співпраці і додав, що спільними зусиллями вдасться досягти значних результатів.

- Я дякую, що ВОАОМС підтримали нашу ініціативу. Підписання Меморандуму – це перший крок, який зробить громади успішними. Одне з головних завдань  «Укрсадпрому» - підтримка впровадження Вінницькою обласною Радою програми розвитку садівництва та ягідництва. Це дасть можливість розвивати галузь, громаду, регіон та створить нові робочі місця для населення, - підсумував Дмитро Крошка.

Усі учасники відзначили високий рівень підготовки проведення семінару, цікаві виступи і доповіді, важливі наукові дослідження та подякували організаторам заходу.

 

Із сайту Вінницької обласної Ради

 



« повернутися до списку новин