Мурованокуриловецька
районна рада

Законодавче регулювання у сферах локальної демократії та правового статусу депутатів місцевих рад: поточний стан та перспективи удосконалення

Переглядів: 912

12 лютого голова обласної Ради Анатолій Олійник взяв участь в засіданні круглого столу на тему: «Законодавче регулювання у сферах локальної демократії та правового статусу депутатів місцевих рад: поточний стан та перспективи удосконалення». Участь в засіданні круглого столу від Мурованокуриловецького району взяла Рівненський сільський голова Надія Чуплакова.

Засідання відбулось за ініціативи Комітету Верховної Ради України з державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування.

В обговоренні зазначеної тематики взяли участь народні депутати України Сергій Кудлаєнко та Олена Бойко, Вінницький міський голова Сергій Моргунов, заступник голови облдержадміністрації, депутат обласної Ради Олександр Крученюк, представники місцевих рад області всіх рівнів, керівники та експерти проектів ПРООН, USAID, Центрального офісу реформ при Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства «Асоціація міст України», науковці, а також депутати місцевих рад і громадські експерти з областей України.  

Розпочав засідання народний обранець Сергій Кудлаєнко, який зазначив, що внаслідок неврегульованих питань діяльності депутатів місцевих рад практично не працює механізм відкликання депутата за народною ініціативою, не забезпечено представництво на належному рівні інтересів виборців, не має чітко визначеного регламенту звітності, взаємовідносин із громадами, гарантії депутатської діяльності та низки інших питань.

– Процес розробки законодавчих норм триває, але він не може бути зосереджений лише у стінах парламенту,  – сказав Сергій Кудлаєнко. – Практика показує, що найкращих показників у напрямі прийняття досконалого законодавства вдається досягти тільки за умов врахування досвіду практиків у ході безпосереднього спілкування.

До слова також запросили Анатолія Олійника, який подякував Сергію Володимировичу за проведення таких виїзних засідань, завдяки яким є можливість безпосереднього зворотнього зв’язку із законотворцями.

– Незважаючи на те, що сьогодні маємо певні проблеми в діяльності представницького органу на рівні обласної Ради, я переконаний в тому, що вперше, маючи таке представництво із восьми політичних партій, обласна Рада працює досить демократично, законно, прозоро та дипломатично, – сказав Анатолій Дмитрович під час свого виступу. – Зміни нам неодмінно потрібні, однозначно сьогодні  ми стоїмо на шляху вдосконалення виборчого законодавства, а також всього, що стосується статусу депутата місцевої ради. Маю надію, що законодавці дослухаються і сьогоднішнє засідання буде ще одним кроком до більш досконалішого, цивілізованого функціонування представницьких органів на рівні місцевих рад.

Окрім цього, учасники круглого столу обговорили питання імперативного мандату, взаємодії депутатів з місцевими адміністраціями, депутатської етики, звітності та права дорадчого голосу. Експерти міжнародних донорських програм з розвитку демократії наголосили на важливості партисипативного підходу під час прийняття рішень місцевими радами та розвитку сильного громадянського суспільства в Україні.

В обговорені питань брали участь сільські, селищні голови та депутати районних рад Вінницької області, а також було подано пропозиції для опрацювання у профільному Комітеті та безпосередньо у робочій групі з питань удосконалення законодавства щодо статусу депутатів місцевих рад.    

                                                                                                                               Із сайту Вінницької обласної Ради    

     

          

   

 



« повернутися до списку новин