Мурованокуриловецька
районна рада

Звіт комунального закладу "Мурованокуриловецький районний Краєзнавчий музей імені Федора Коновалюка" за перше півріччя 2018 року

Переглядів: 671

Основна робота музею в першому півріччі 2018 року спрямовувалась на вшанування пам’яті земляків-захисників Батьківщини, пам’яті Героїв Небесної Сотні, відзначення Дня Соборності, вшануванню людей праці у ході районної акції «Гордість Мурованокуриловеччини».

Комунальний заклад у своїй діяльності за звітний період особливу увагу приділяв розвитку та популяризації народної творчості митців та народних умільців району, поповненню музейних фондів. 

Цілеспрямовано ведеться експозиційно-виставкова робота, яка відкриває можливість безпосереднього контакту відвідувача з культурною спадщиною району. Протягом року музеєм організовується понад 12 виставок та 14 міні-експозицій та діє три постійних експозиції: «Майстер пензля» – виставка картин видатного художника-земляка Ф.З.Коновалюка в меморіально-експозиційній кімнаті, краєзнавча виставка «Подільська перлина – мурованокуриловецька родина» та щорічна виставка конкурсних робіт на здобуття мистецької премії Ф.З.Коновалюка, які організовані у виставковій залі музею (РБК «Жовтень»). Виставки та експозиції становлять основу музейної комунікації і є необхідною базою для реалізації культурно-освітньої діяльності нашого закладу.

За період січня-червня 2018 року також було організовано ряд різнопланових виставок. Найбільш вагомими з них були:

  • виставка новорічних плакатів з побажаннями, виготовлених учнями та педагогами райцентрівських закладів освіти, самодіяльними художниками району «Зимові візерунки»;
  • фотовиставка «Героям слава!» до Дня Героїв Небесної Сотні;
  • виставка художньої вишивки, фотоматеріалів, в’язаних речей та виробів з пластику і природних матеріалів сім’ї Власових із               смт Муровані Курилівці «Сузір’я талантів родини Власових»;
  • оновлена постійна виставка-реквієм «Вічна пам’ять патріотам-землякам!», присвячена воїнам-землякам, загиблим під час АТО;
  • виставка конкурсних робіт на здобуття мистецької премії імені Ф.З.Коновалюка «Таланти Мурованокуриловеччини», присвячена 95-річчю створення району;
  • виставка музейних предметів із фондів колекції до 5-річного ювілею районного краєзнавчого музею, присвячена Міжнародному дню музеїв, під час відкриття якої було проведено КВК між учнями закладів освіти району «Чи знаю я свій музей»;
  • виставка-вернісаж дитячої творчості «У світі мрій та фантазій», присвячена 95-й річниці утворення району;
  • виставка фотоматеріалів про діяльність і творчі здобутки творчого колективу ПП «Дружба народів» с.Лучинчик «Дружба народів – не просто слова!» в рамках щорічної районної акції «Гордість Мурованокуриловеччини».

На часі триває підготовка до організації виставки історичних матеріалів, копій документів та плакатів до 1030-річчя хрещення Київської Русі та виставки-вшанування трудового колективу заводу мінеральної води «Регіна», присвяченої 120-й річниці.

Особливу увагу відвідувачів привернули міні-експозиції:

  • фотоматеріалів до 100-річчя бою під Крутами;
  • українського народного костюма до Дня Соборності України;
  • фотовиставка, приурочена 10-річчю з дня смерті В.Смаровоза;
  • дитячих робіт з різних матеріалів «Мій Тризуб» до 100-річчя затвердження Державного герба Української Народної Республіки;
  • фотоматеріалів до Дня пам’яток історії та культури та Міжнародного дня визволення в’язнів концтаборів;
  • творів декоративно-прикладного мистецтва «Великодня писанка»;
  • документів, фотографій, дитячих малюнків про ліквідаторів ЧАЕС – наших земляків, присвячена Дню Чорнобильської трагедії;
  • світлин ветеранів війни до Дня Перемоги над нацизмом в Європі;
  • дитячих малюнків до Дня Конституції України та Дня молоді.

Щороку в музеї проводиться конкурс картин і дитячих малюнків на здобуття мистецької премії імені Федора Коновалюка, який має своєю метою розвиток народної творчості, збереження та відродження національної культури, підтримку талановитих людей району.

На цьогорічний конкурс, присвячений 95-й річниці створення Мурованокуриловецького району, було представлено понад 30 робіт: 24 дитячих, решта – роботи самодіяльних та професійних художників району. Переможців визначено в двох номінаціях «Дорослі» і «Діти», їм вручено дипломи лауреатів та грошові премії. Дипломами учасників відзначено і всіх інших юних та дорослих конкурсантів. В цей день також було вручено подяки за творчу співпрацю керівникам і педагогам закладів освіти району, які забезпечили участь своїх вихованців у Конкурсі-2018.

Роботи конкурсантів розміщені на постійно діючій виставці, що цього року носить назву «Таланти Мурованокуриловеччини».

Уже стало гарною традицією, що всі виставки відкриваються в урочистій обстановці при чисельній аудиторії відвідувачів, за участю керівників району та їх заступників, сільських та селищного голів, завідуючих відділами райдержадміністрації і районної ради, авторів виставок, їх родин, друзів, односельців, шанувальників народної творчості, представників засобів масової інформації району, аматорських колективів та солістів районного і сільських закладів культури, жителів селища та району.

Активними учасниками урочистостей з нагоди відкриття кожної виставки стають також депутати обласної та районної рад, учні, педагогічні працівники загальноосвітніх навчальних та культосвітніх закладів району, представники релігійних організацій, різноманітних служб та територіальних громад, самодіяльні, професійні майстри народної творчості, краєзнавці та музеєзнавці.

Всі бажаючі мають можливість поділитися своїми враженнями у «Книзі відгуків» районного краєзнавчого музею.

Станом на 10 червня музей відвідало 5224 людей, з них 3203 дітей, 2021 дорослий. Проведено 68 екскурсій, якими обслуговано 3154 особи.

Інформація про всі проведені музейні заходи оперативно розміщується на сайті районної державної адміністрації, широко висвітлюється по районному ефірному радіомовленню та на сторінках районної газети.

З метою популяризації пам’яток культурної спадщини та реклами музейних послуг щороку видаються і розповсюджуються листівки, брошури та буклети. Оновлено путівник по меморіально-експозиційній кімнаті Ф.Коновалюка та підготовлено ілюстративний буклет «Історія створення районного краєзнавчого музею». Видано буклет «Мурованокуриловецькому районному краєзнавчому музею – 5 років». Статтю про діяльність музею за перше п’ятиріччя було надіслано до районної газети «Наше Придністров’я», яку, на жаль, надруковано не було. Тоді підготовлено матеріал для обласної газети «Вінниччина», стаття в якій опублікована 12 червня 2018 року.

Також приділялась увага поповненню музейних фондів. Зібрано предмети, подаровані окремими мешканцями з різних населених пунктів району, також обліковано чимало писемних та фотоматеріалів, що вшановують видатних земляків.

Станом на 10.06.2018 року основний фонд музею становить 597 предметів, з них 13 надійшло в цьому році. Науково-допоміжний фонд за цей період поповнився 17 предметами, всього їх в НДФ 604.

 

Директор КУ “Мурованокуриловецький  районний

                                                                                                                                                краєзнавчий музей  мені Федора Коновалюка”                                                                                                                                                                                              Валентина Мельник

       

  



« повернутися до списку новин