Мурованокуриловецька
районна рада

У Мурованих Курилівцях вшанували жертв єврейського геноциду

Переглядів: 901

 

75 років тому у Мурованокуриловецькому районі розпочалося цілеспрямоване масове винищення фашистами та їх прибічниками євреївського населення. Лише за офіційними даними тут було вбито близько 3 тисяч євреїв, масове винищення яких розпочалося 21 серпня 1942 року. Щоб вшанувати пам’ять про цих людей районна державна адміністрація та районна рада, жителі райцентру зібралися біля братської могили в урочищі “Янково” в Мурованих Курилівцях,  провели траурну церемонію.

Після цього відбулось покладання квітів до пам’ятника загиблим євреям.

Присутні пригадали трагічні події 40-х років минулого століття, поділилися спогадами.

З розповідей свідків тих подій Леоніда Власова, Катерини Шпак, Віктора Макітрука 20 серпня 1942 року опівдні табір, де утримувалися звезені з сусідніх територій євреї, густим кільцем оточили німці та запроданці-поліцаї. На другий день вранці окупанти почали виганяти людей із будинків на базарну площу, розділяли чоловіків від жінок, дітей від матерів. По шосе простягнулась велика людська колона – вони йшли, плачучи, на страшну мученицьку смерть.

Кривава розправа розпочалася із жінок і дітей, яких підводили до глибокої ями та розстрілювали. За попередніми даними гітлерівці знищили тоді більше двох тисяч громадян. Наразі відомо захоронення близько 700 невинно вбитих і біля села Роздолівка.

На жаль, схожі трагічні події тих часів зафіксовано й в інших районних центрах області та держави.

Загалом за часів Другої світової війни у нацистських таборах смерті в Україні загинуло 3,5 мільйони євреїв, розстріляно на місцях 1,5 мільйони, майже мільйон було закатовано в гетто, а також померло при депортаціях, переміщеннях, від епідемій, голоду. Під час Другої світової війни гітлерівці знищили майже  6 мільйонів євреїв Європи.

“…Пам’ять про вбитих за ознаками етнічної, расової, релігійної приналежності демонструє рішучість міжнародної спільноти ніколи більше не допустити повторення страшних злочинів, спричинених ксенофобією, расизмом, тоталітарними ідеологіями. У єдності з вільним світом Україна стоятиме на сторожі найвищих суспільних цінностей аби мир і злагода на основі взаєморозуміння завжди панували на нашій українській землі, а пам'ять про трагедію є сьогодні  складовою національної пам'яті українського народу”- наголосив у своєму виступі голові райдержадміністрації С.Ладан.

 

Керуюча справами

виконавчого апарату районної ради                                                                   Т.Покалюк

ФОТОЗВІТ



« повернутися до списку новин