Мурованокуриловецька
районна рада

На Вінниччині здійснюються всі необхідні протиепідемічні заходи щодо попередження завезення та розповсюдження коронавірусу

Переглядів: 243

Як повідомлялось раніше, в області щоденно ведеться копітка робота для налагодження  алгоритму взаємодії усіх структур, які повинні убезпечити жителів  області від коронавірусної інфекції.

В області визначено дві госпітальні бази, які знаходяться у стані постійної готовності у випадку виявлення хворих на коронавірус: дитяча обласна інфекційна  лікарня та інфекційне відділення Вінницької лікарні №1. У цих закладах є боксовані палати з окремими під’їздами, наявне відповідне медичне обладнання та медикаменти. Окремо створено 2 палати інтенсивної терапії, які обладнані всім необхідним. Крім того, наявні й засоби індивідуального захисту медиків, а саме спеціальні костюми із 4 ступенями противірусного та протибактеріального захисту. Також визначено 4 інфекційні бригади – 2 основних і 2 резервних, які проходять навчання і відпрацьовують практичні навики на випадок виявлення коронавірусу.

За словами  головного інфекціоніста області Лариси Мороз, загалом в лікарнях області є 89 боксованих палат, де можуть перебувати хворі. Лікарі, які працюють у інфекційних відділеннях – не тільки у Вінниці, але й у всіх районних центрах, де є інфекційні бокси,  прослухали курс  підготовки для роботи з особливо небезпечними інфекціями .

Вінниччина – прикордонна область, тож особлива увага приділяється міжнародним пунктам пропуску та аеропорту «Вінниця», де вживаються всі необхідні заходи із виявлення підозри на гострі респіраторні захворювання у людей, які туди прибувають. Зокрема, проводиться опитування, візуальний огляд та температурний скринінг.

Завідувач відділом епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань ДУ «Вінницький ОЛЦ МОЗ України» Степан Томин зазначає, що в області відпрацьовані всі алгоритми дій на випадок підозри захворювання на коронавірус.

Крім того, в області наявні і готові до роботи спеціальні епідбригади, які, у випадку виявлення захворювання, працюватимуть в осередках його спалаху. Готові до роботи і спеціальні дезінфекційні бригади, які за необхідності проводитимуть санітарну обробку транспорту, в тому числі й літаків.

Нагадаємо: голова ОДА Владислав Скальський  особисто перевірив готовність інфекційного відділення 1-ї міської лікарні м. Вінниці до роботи в умовах виявлення хворих на коронавірус. Очільник області переконався у наявності необхідного оснащення  у боксах для лікування хворих з особливо небезпечними інфекціями та поспілкувався з медичним персоналом відділення.

На прохання голови ОДА, медики продемонстрували повну «екіпіровку» лікаря для роботи  з хворими на коронавірусну, або іншу небезпечну інфекцію. У багатошаровому захисному костюмі (до слова – українського виробництва) лікар чи медична сестра може працювати близько трьох  годин. Костюмів у наявності достатня кількість.

На сайті МОЗ сьогодні повідомляється, що в Україні зареєстрований випадок захворювання на COVID-19, спричинений новим коронавірусом. Захворювання виявлене у чоловіка, який у лютому здійснював поїздку до Італії. Хворий повертався в Україну літаком із Італії. До міста Чернівці 26.02.2020 разом із дружиною прибув власним автомобілем через КПП «Порубне». Жінка та чоловік пройшли температурний скринінг, жодних симптомів гострого респіраторного захворювання у них не виявили. Їм надали пам’ятку про самоізоляцію. Про це на брифінгу повідомив заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко.

 Він додав: «Система відпрацювала чітко. На кордоні у нього не було жодних ознак гострих респіраторних захворювань. Чоловік із дружиною, згідно з наданою їм пам’яткою про самоізоляцію, вирішили самоізолюватися. 29 лютого у нього з’явились симптоми гострого респіраторного захворювання. Оскільки у пам’ятці зазначено, що потрібно звертатись до сімейного лікаря, він зв’язався з лікарем. Відповідно до алгоритмів, так як в анамнезі була протягом останніх 14 днів поїздка до Італії, лікар прийняв рішення про госпіталізацію. Транспортування проводила спеціальна медична бригада. Симптоми чоловіка – підвищена температура та сухий кашель. Стан стабільний, без ускладнень».

Поки чоловік перебуває у інфекційній лікарні, дружина - в самоізоляції у себе вдома, з нею постійно контактує лікар. Отже, родина притрималась порад в пам’ятці та не контактувала після повернення ні з ким.

МОЗ запевняє - ситуація під контролем медиків та Уряду та дає чіткі рекомендації українцям:

  • По-перше, зберігати спокій. Адже система показала свою здатність протистояти викликам та діяти швидко і чітко.
  • По-друге, дотримуватися рекомендацій з особистої гігієни та перебування у громадських місцях.
  • По-третє, не скуповувати маски!!! Пам’ятати, що маска не захищає від вірусу здорову людину. А створений внаслідок панічних настроїв дефіцит масок лише шкодить лікарням, зокрема - хірургії.
  •  


« повернутися до списку новин