Мурованокуриловецька
районна рада

Фінансисти Вінниччини обговорили питання формування бюджетів на 2020 рік

Переглядів: 306

 23 жовтня, відбулося засiдання колегiї Департаменту фінансів облдержадміністрації. Присвячений захід – пiдсумкам виконання бюджету областi за 9 мiсяцiв 2019 року та завдання із забезпечення його виконання у 2019 роцi. На колегію були запрошені керiвники фiнансових управлiнь, департаментiв райдержадмiнiстрацiй, мiських рад та об’єднаних територiальних громад Вінниччини. Участь також взяли заступник голови обласної Ради Михайло Кременюк та голова постійної комісії обласної Ради з питань бюджету, фінансів та обласних програм Геннадій Мазур.

Михайло Кременюк від імені голови та депутатського корпусу обласної Ради привітав фінансистів та побажав під час впровадження реформи децентралізації не втратити оптимізму саме в бюджетному процесі.

– Мене, як посадовця, турбують проблемні питання об’єктів спільної комунальної власності районів, а саме – їхнє утримання, – сказав заступник голови обласної Ради. – В процесі децентралізації кошти перейшли більше до громад, маю на увазі надходження від податку на доходи фізичних осіб. Є громади, які мають спроможні бюджети та добровільно надають дотацію на утримання закладів охорони здоров’я та позашкільної освіти. Звичайно, і є громади, які не можуть виділяти ці кошти на утримання подібних об’єктів. Вже маємо в області низку закладів, де виникла заборгованість за енергоносії. В районах коштів на погашення цих боргів не вистачає. На мою думку, надалі перерозподіл цих коштів має бути чітко прописаним у Бюджетному кодексі з розрахунком на кількість населення, які отримують відповідні послуги. Наступним етапом має стати завершення процесу добровільного об’єднання і пройти розподіл усім чітко їхніх функцій ­– первинних, вторинних, третинних, тощо.

Під час свого виступу Геннадій Мазур акцентував увагу присутніх керiвників фiнансових управлiнь райдержадмiнiстрацiй, мiських рад та об’єднаних територiальних громад на тих проблемах, які виникають сьогодні у зв’язку із децентралізацією та які виклики можуть нас очікувати під час формування бюджетів на 2020 рік.

– На сьогодні обсяг податкового боргу до місцевих бюджетів становить 336,6 мільйонів гривень, – зазначив голова постійної комісії обласної Ради з питань бюджету, фінансів та обласних програм. – Викликає занепокоєння ще й той факт, що незважаючи на постійні завдання щодо скорочення податкового боргу, неплатежі до бюджету продовжують зростати. Що стосується, безпосередньо, податкового боргу до місцевого бюджету, хочу зазначити, що в розрізі платежів заборгованість станом на 01.10.2019 року виглядає так: податок з доходів фізичних – 111,6 млн грн, податок на прибуток –15,7 млн грн

Акцизний податок з реалізації суб’єктів господарювання підакцизних товарів – 14,7 млн грн, податок на майно – 164,7 млн грн, земельний податок з юридичних осіб – 50,3 млн грн, земельний податок з фізичних осіб – 38,4 млн грн, орендна плата з юридичних осіб – 29 млн грн, орендна плата з фізичних осіб –12 млн грн, єдиний податок – 22,6 млн грн.

Що ж стосується детінізації доходів, а саме заробітної плати та дотримання мінімальних гарантій в оплаті праці, то важливість цього питання для місцевих бюджетів області визначена питомою вагою надходжень ПДФО у власних доходах місцевих бюджетів, що становить 2019 року майже 65 % за даними бюджету області, переконаний Геннадій Мазур. Тож, у порівнянні з відповідним періодом минулого року, надходження податку на доходи фізичних осіб зросли на 21,4 % або на 763 млн грн.

Також під час свого виступу голова постійної комісії обласної Ради з питань бюджету, фінансів та обласних програм окреслив коло проблемних питань та ризиків, які можуть виникнути при формуванні видаткової частини обласного бюджету на 2020 рік. Зокрема, це стосується недостатнього розміру освітньої субвенції та зменшення обсягу додаткової дотації з державного бюджету на утримання закладів освіти та охорони здоров’я.

– Наступного року можлива загроза з розрахунками медичних закладів, некомерційних підприємств за спожиті енергоносії та комунальні послуги, – повідомляє Геннадій Мазур. – Крім того у 2020 році, для фінансової підтримки цих закладів, як і у цього року, необхідно буде направляти власні кошти обласного бюджету на видатки, пов’язані з їхнім функціонуванням, окрім заробітної плати. А це, в умовах практично незмінної податкової бази, буде вкрай проблематичним, оскільки обсяг медичної субвенції 2019 року спрямовувався не тільки на оплату праці, а й на інші захищені та першочергові видатки.

Також на засiданні колегiї Департаменту фінансів облдержадміністрації розглядались проблемні питання щодо різних категорій звітностей, виконання місцевих бюджетів, аналіз стану заборгованостей.

Із сайту Вінницької обласної Ради


 



« повернутися до списку новин