Мурованокуриловецька
районна рада

Звіт про роботу комунального закладу “Мурованокуриловецький районний Будинок культури “Жовтень” за І півріччя 2018 року

Переглядів: 806

Центром відродження, збереження і розвитку народної творчості та загальнодоступним культурно-дозвіллєвим осередком в Муровано-куриловецькому районі є комунальний заклад “Мурованокуриловецький районний Будинок культури “Жовтень”, який став окрасою і візиткою регіону та однією з найсучасніших архітектурних споруд  галузі культури Вінницької області.

У 2007 році районний Будинок культури “Жовтень” став переможцем обласного конкурсу між районними будинками культури області  та зайняв ІІІ місце у Всеукраїнському конкурсі на кращий клубний заклад.

В листопаді 2018 року Будинок культури буде святкувати своє тридцятиріччя з дня введення в дію. Тут проводиться велика творча робота по організації культурного обслуговування населення, організації культурного дозвілля дітей та молоді, збереженню культурно-національної спадщини.

Під керівництвом  директора Будинку культури  Літвін Н.М. працює колектив висококваліфікованих спеціалістів: методиста, художнього керівника, організатора культурно-дозвіллєвої діяльності, керівників народних та аматорських колективів, працівників технічної служби.

При РБК творчо працюють 22  клубних формування  (з них 14 дитячих). 4 колективи районного Будинку культури носять почесне звання “Народного”.Творчі колективи є учасниками і переможцями обласних та районних фестивалів, творчих звітів, оглядів, конкурсів. 

Культурно – масова робота

У період новорічних та різдвяних свят пройшла низка святкових заходів:  відкриття районної ялинки, новорічні вітання жителів райцентру “По всій Україні від хати до хати коляда і щедрівка їде всіх вітати!”, новорічний ранок та театралізована вистава, молодіжний вечір відпочинку  “З Новим роком, Україно!”, “Хай Новий рік у вашу хату принесе добра багато”, “Новорічна феєрія”. Особливо активно до новорічних заходів залучаються діти та молодь. Запам’яталися ці заходи запальними танцями та піснями, театралізованими дійствами  із залученням літературних та казкових героїв.

В ході концертних  програм відбулися цікаві конкурси та розваги, а також проведені святкові лотереї та кожному маленькому глядачу вручено  солодкі подарунки. Новорічні свята продовжив районний фестиваль “Ярмарок традицій”, Новорічно – Різдвяні заходи скрасила виставка-продаж декоративно-прикладного мистецтва майстрів Мурованокуриловеччини. Одним з важливих напрямків роботи Будинку культури є виховання у підростаючого покоління шанобливого ставлення до духовних цінностей нашого народу, відродження його обрядів, традицій та  передача їх нащадкам.

З цією метою було проведено ряд народознавчих заходів: фестиваль – конкурс дитячої та юнацької творчості “Різдвяні дзвіночки”, етнографічний вечір “Від Різдва - свята гожого до Водохреща Божого”,  ярмарок  українських звичаїв та традицій “Від свята до свята”, обрядове свято зустрічі весни “Колодія величаємо, весну зустрічаємо”.

Вперше із щирістю Мурованокуриловецької гостини 18 лютого на площі районного Будинку культури відбувся районний фестиваль національної кухні “Щедра гостина Мурованокуриловеччини”. Фестиваль проходив з метою відродження та  популяризації українських народних традицій та української кухні  і згуртував навколо себе усіх любителів та майстрів кулінарної справи. На фестивалі були представлені більше 30 різних українських страв від двадцяти трьох територіальних громад району. В рамках фестивалю відбулися різноманітні конкурси та вікторини, майстер-класи з приготування українських страв, козацькі розваги та святкова концертна програма за участі аматорських колективів району.

Усі ці заходи проводилися з використанням народних традицій та місцевого фольклору і в програмі яких були також майстер-клас по написанню писанок та крашанок “Писанковий рай” та виставка – продаж великодньої продукції та великоднього кошика “Дива своїми руками”.

Пріоритетним напрямком діяльності районного Будинку культури є заходи національно-патріотичного спрямування та реалізація комплексу заходів, присвячених ювілейним і пам’ятним датам. Змістовно відзначилися події і дати з історії України: година історичної пам'яті “Єдина навіки рідна країна” – до дня Соборності України, літературно-мистецьке свято “Його дума, його пісня не вмре, не загине” – до дня народження Т. Г. Шевченка, патріотична акція “Уже ніхто не знищить Україну, вона в тобі, в мені, у кожному із нас” – до Дня вшанування Героїв Небесної Сотні, зустріч поколінь “Війна – помилкова, герої – справжні” – до Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав, урочистий мітинг, покладання квітів до меморіалу загиблим воїнам “Ці грізні роки в нашій пам’яті завжди”, тематичний концерт “Встеляйте квітами дороги бійцям, що мир несли в наш край”, фестиваль солдатської пісні “Ходили ми походами”, солдатська каша та святкова програма,  яка пройшла під гаслом “Заради миру на землі” до Дня пам’яті та примирення та Дня Перемоги над нацизмом у Європі,  молодіжний флеш-моб  “Україна вишивана”  до Дня вишиванки в Україні.

Щорічно влада району дбає про зміцнення матеріально-технічної бази закладу, виділяючи додаткові кошти для її оновлення. Так, у 2017 році було прийнято рішення про будівництво площі та облаштування дитячого майданчика біля Будинку культури “Жовтень” та завершення робіт по встановленню пам’ятника Тарасу Шевченку.

Під час проведення даних робіт був придбано та встановлено погруддя  Тарасу Шевченку, за рахунок додатково виділених коштів, з місцевого бюджету в сумі 50 тис.грн.  Дану скульптуру виготовив заслужений художник України, член спілки художників України, вінничанин  Оврах Володимир Михайлович.

Для будівництва площі перед Будинком культури виділено субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій на суму 1 млн. 29 тис.грн.

В ході будівництва площі облаштовані зони відпочинку,WI-FI, встановлений фонтан.  

Надзвичайною подією для всіх жителів нашого району стало відзначення  ювілею – 95-річчя утворення Мурованокуриловецького  району. З цієї нагоди 31 травня у районному Будинку культури проводилася низка святкових заходів: урочиста церемонія відкриття зазначеної площі, дитячого майданчика та пам’ятника Тарасу Григоровичу Шевченку.

Святковий концерт та гарні емоції подарував усім присутнім зразковий ансамбль пісні і танцю Вінницької обласної філармонії “Поділля”. Усі, хто були присутні на святі, мали змогу переглянути виставку робіт дітей                              25 закладів освіти району, на якій були представлені кращі зразки українського національного мистецтва та взяти участь в майстер-класі по виготовленню подільських сувенірів.

З нагоди Міжнародного Дня Захисту дітей проведено ряд заходів: фестиваль юних талантів “Травневі самоцвіти”, свято вшанування опікунських родин та сімей, які виховують прийомних дітей “Без сім'ї і свого роду немає нації, народу”, свято дитинства за участю вокально-інструментального ансамблю Вінницької обласної філармонії та масове гуляння. Дані заходи відбулися за сприянням депутата обласної Ради, голови громадської організації   “Життя та розвиток громад” Лариси Білозір.

Колектив КЗ РБК “Жовтень” і надалі працює над удосконаленням роботи з організації культурного обслуговування населення, організації дозвілля дітей та молоді, збереженню культурно-національної спадщини.

Директор КЗ РБК “Жовтень"   Н. Літвін

      

      

 



« повернутися до списку новин