Мурованокуриловецька
районна рада

Актуальні питання формування ОТГ обговорили з представниками центральної влади у Вінниці 22 листопада 2019 року

Переглядів: 256

22 листопада, у Вінниці відбулося розширене засідання міжвідомчої регіональної робочої групи з підготовки пропозицій щодо адміністративно-територіального устрою базового та районного рівнів області під головуванням голови облдержадміністрації Владислава Скальського. Участь у засіданні взяли заступник голови обласної Ради Михайло Кременюк, депутати обласної Ради, голови постійних комісій обласної Ради, керівники секретаріату Вінницької обласної Асоціації органів місцевого самоврядування.

Першим розглянули питання стану реформування органів місцевого самоврядування та впровадження реформи децентралізації. Про подальші кроки влади розповів радник Прем’єр-міністра України Іван Лукеря.

– Наступного року відбудуться вибори до місцевих рад. Ключове завдання – не законсервувати ситуацію, не сконцентрувати неефективний стан – неспроможні громади, необ’єднані, коли більша частина району не покрита об’єднаними громадами. Необхідно вийти на впорядкування, на ефективну систему, на забезпечення оптимальної системи адміністративно-територіального устрою на базовому районному рівні, щоб вибори відбулися максимально ефективно у найкоротший термін. Перспективні плани, які відповідають методиці формування і покривають 100% області, мають бути подані до 10 грудня.

– Повсюдність самоврядування створить умови для наступних кроків підвищення ефективності і це дозволить нам далі розвиватися, – прокоментував Владислав Скальський. – Відкритим залишається питання формування спроможних громад та мережі доступних послуг для об’єднаних територіальних громад.

Про формування спроможних громад та мережі доступних послуг вінничан поінформував генеральний директор Директорату з питань розвитку місцевого самоврядування, територіальної організації влади та адміністративно-територіального устрою Міністерства розвитку громад та територій України Сергій Шаршов.

– Якщо оцінювати на якому етапі наразі ми знаходимося, то ми нині в активній фазі реалізації Закону про добровільне об’єднання територіальних громад, – зазначив Сергій Шаршов. – На сьогодні в Україні функціонує більше тисячі громад, які утворилися виключно на добровільній основі.

Про розробку перспективного плану формування територій громад Вінницької області ознайомив радник голови облдержадміністрації Олег Левченко. Він зазначив, що у будь-якому випадку громади об’єднуватимуться в адміністративному порядку. Тому зараз дуже важливо знайти порозуміння між територіями та разом планувати майбутнє в новому статусі.

Із сайту Вінницької обласної Ради



« повернутися до списку новин