Мурованокуриловецька
районна рада

У Вінниці відкрили відділення для лікування хворих на хіміорезистентний туберкульоз

Переглядів: 428

Сьогодні, 17 січня, відбулося урочисте відкриття відділення для лікування хворих на хіміорезистентний туберкульоз Вінницького обласного спеціалізованого територіального медичного об’єднання «Фтизіатрія». Участь у відкритті взяли голова обласної Ради Анатолій Олійник, голова облдержадміністрації Валерій Коровій, завідувач відділу координації програм лікування туберкульозу Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України Яна Терлєєва, директор Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Людмила Грабович, а також депутати обласної Ради Андрій Мельник та Олександр Масленніков.

Головний лікар Вінницького обласного спеціалізованого територіального медичного об’єднання «Фтизіатрія» Олександр Служивий розповів, що  проблема лікування туберкульозу із стійкістю до основних протитуберкульозних ліків в Україні й у Вінницькій області є надзвичайно  актуальною.

– Україна продовжує бути однією з перших у Європі  щодо розповсюдження хіміорезистетного туберкульозу, – сказав Олександр Петрович. – У Вінницькій області серед вперше виявлених хворих від 20% до 25% мають первинну стійкість до основних протитуберкульозних ліків. Серед випадків повторного лікування цей показник сягає 45-50%. Тому, аби вирішити цю проблематику, на базі нашого закладу було створено сучасне відділення для лікування хворих на хіміорезистентний туберкульоз на 70 ліжок. Відділення відповідає вимогам  діючого в країні Стандарту інфекційного контролю за туберкульозом.

Із вітальним словом виступив голова обласної Ради Анатолій Олійник та зазначив, що брати участь у відкритті таких об’єктів завжди приємно.

– Відкриття оновлених медичних установ – це результат кропіткої роботи кожного, в цьому числі, Департаменту охорони здоров’я, керівників закладів медичних установ, – сказав Анатолій Дмитрович. – Сьогоднішня подія –показник того, що свого часу були прийняті правильні рішення.

Привітала присутніх також представник Центру громадського здоров’я МОЗ України Яна Терлєєва.

– На сьогоднішній день, з метою боротьби із туберкульозом, МОЗ змінює свої підходи та діє за принципом пацієнтоорієнотованості, – сказала Яна Сергіївна. – Це є найкращим способом подолання туберкульозу. Для більшості пацієнтів має бути забезпечене лікування на амбулаторному рівні, але тим не менше стаціонарний етап надання медичної допомоги залишається і передбачається для пацієнтів з важкими формами хвороби, з побічними реакціями, з ускладненими випадками, тому від того, на скільки безпечні умови будуть створені в протитуберкульозних закладах, буде залежати ефективність лікування. Команда Центру з робочими відрядженнями об’їздила абсолютно всі протитуберкульозні заклади, які на сьогоднішній день є в Україні, і ми можемо абсолютно впевнено сказати, що саме те відділення, яке сьогодні ми відкриваємо у Вінниці, є найкращим і єдиним, в якому впроваджені всі європейські підходи, всі стандарти інфекційного контролю.

Яна Терлєєва зазначила, що цього року планується організувати обмін досвідом між представниками профільних медичних закладів з усієї України, аби вони перейняли ініціативу вінницьких медиків у сфері організації заходів боротьби із туберкульозними захворюваннями. 

– Насправді за останні декілька років Вінницька область демонструє прорив в подоланні туберкульозу, – зауважила Яна Сергіївна.

Реконструкція цього підрозділу проведена в рамках виконання загальнодержавної та Обласної програм протидії захворюванню на туберкульоз, які діяли до кінця  2016 року  (рішення № 484 від 19 лютого 2013 року 14 сесії обласної Ради 6 скликання «Про Обласну цільову соціальну програму протидії захворюванню на туберкульоз на 2013-2016 рік»).

Розпочата реконструкція відділення у 2014 році і здійснювалася за рахунок коштів різних джерел. Вартість виконаних робіт, відповідно до проектно-кошторисної документації, склала  13,2 млн грн, у тому числі, кошти державного фонду регіонального розвитку – 10,8 млн грн,  обласного  бюджету – 2,4 млн грн.

Перша черга відділення розпочала роботу  у липні 2016 року. Другу чергу відділення завершено наприкінці 2018 року.

Сучасне відділення, це, перш за все стоп-механізм  перезараження хворих із стійким до ліків туберкульозом в умовах стаціонару. Цьому сприяє структура відділення: бокси на 2-3 хворих, відеонагляд,  окремі санвузли у всіх палатах, можливість виклику медперсоналу у палату, окремі приміщення для консультацій, збору біоматеріалу, зустрічей з відвідувачами.

Також це дає можливість зменшити ризики професійного хіміорезистентного туберкульозу серед медпрацівників, що, відповідно, впливатиме  на зменшення соціальних витрат, у зв’язку з їхнім тривалим лікуванням та  інвалідністю.

Поряд із іншими заходами контролю за резистентним туберкульозом, які реалізуються в області (придбання достатньої кількості бактерицидних опромінювачів для зон високого ризику, сучасних засобів захисту органів дихання медпрацівників – респіраторів, масок для хворих),  вдалось досягти збільшення показника ефективного лікування хворих з резистентним туберкульозом  –  з  16,5%  у  2014 році  до  52%  на кінець  2018 року.

Тому, створення відділення хіміорезистентного туберкульозу було стратегічно важливим  рішенням і  є  втіленням одного з ключових завдань протидії мультирезистентному туберкульозу.


Із сайту Вінницької обласної Ради

       

       



« повернутися до списку новин