Мурованокуриловецька
районна рада

Керівники Вінниччини привітали з професійним святом працівників аграрної сфери краю

Переглядів: 463

15 листопада в обласній філармонії «Плеяда» відбулись урочистості та святковий концерт «Хліборобському роду нема переводу» з нагоди відзначення Дня працівників сільського господарства. Світлиці з дарами природи та урожаєм, вирощеним людськими руками, представили аграрії з усіх районів, піснями й короваями зустрічаючи керівників обласної влади.Хліборобську родину привітали заступник голови обласної Ради Ігор Хміль і голова облдержадміністрації Валерій Коровій.

В урочистому зібранні взяли участь заступник керівника виконавчого апарату обласної Ради Інна Кухарчук, депутати обласної Ради, перший заступник голови облдержадміністрації Андрій Гижко, директор Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів облдержадміністрації Микола Ткачук, керівники та працівники фермерських господарств, представники підприємств сільськогосподарської, харчової й переробної промисловості.

«Рік був дуже складний, але, насправді, історичний. І я, в першу чергу, хотів би подякувати нашим ветеранам аграрної галузі за той дух хлібороба, який передається з покоління в покоління. Це те, що не можна пояснити словами, те, що є ментальним для українського народу, - зазначив у вітальному слові голова облдержадміністрації Валерій Коровій. – Сьогодні ми є свідками унікального процесу, коли цей досвід, сучасні технології та надзвичайно плодовита українська земля створюють такі умови, що своїми можливостями і потенціалом ми вражаємо всю Європу. Разом з тим, за висновками експертів, такі результати – лише початок, і попереду відкриваються дуже багато можливостей».

Керівник ОДА зауважив, що за останні роки агропромисловий комплекс краю отримав новий поштовх до розвитку: відбулася зміна експортних векторів, а завдяки політиці українського Уряду знято бар’єри, які тривалий час були в українських портах, відтак господарники отримали реальні можливості експорту власної продукції.

«Сьогодні ми формуємо нову українську бізнесову еліту, яка на десятки років вперед буде визначальним фактором впливу на ринку, - підкреслив Валерій Коровій. - Я глибоко переконаний, що ми маємо колосальний потенціал для свого розвитку. І завдяки конкурентному середовищу, яке ми прагнули сформувати в регіоні, Вінницька область сьогодні є лідером в державі за численними позиціями».

Вітаючи зі святом, голова облдержадміністрації подякував аграріям краю за працю, професійність та натхнення і побажав усім присутнім здоров’я, наснаги та позитивних емоцій.

 

 

Під час урочистостей керівники області вручили відзнаку в номінації «Краще агроформування по виробництву молока» керівнику фермерського господарства «Велес Віта» Петру Струсевичу, подяку Прем’єр-міністра України оператору машинного доїння фермерського господарства «Велес Віта» Любові Кирилюк та почесні грамоти облдержадміністрації та обласної Ради з грошовими винагородами трактористу селянсько-фермерського господарства «Стріла» смт Муровані Курилівці Роману Бойко та водію фермерського господарства «Олімп» с. Степанки Сергію Пальонко.

 

На завершення свята своїми виступами його учасників привітали аматорські та професійно художні колективи.

На сьогодні аграрний сектор Вінниччини нараховує 668 сільськогосподарських підприємств, більше 2,3 тисяч фермерських господарств та 277 тисяч домогосподарств.

Сільгоспвиробники області обробляють 1838 тис. га угідь, в тому числі, 1667 тис. га ріллі. Темпи виробництва аграрної продукції за 9 місяців поточного року склали 108%, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. А питома вага нашого регіону в загальнодержавному виробництві сільськогосподарської продукції досягла 8%. Аграрний сектор Вінниччини посідає перше місце за обсягами виробництва валової продукції та виробництва її на 1 особу.

Область лідирує у виробництві зерна, цукрових буряків, плодів та ягід, картоплі, м’яса й молока. Впровадження інтенсивних технологій дозволило аграріям Вінниччини наростити цьогоріч виробництво практично всіх сільськогосподарських культур, а урожайність кукурудзи досягла рекордних 102 ц/га в середньому по області. Окремі господарства навіть перетнули позначку 150-160 ц/га . Рекордним є показник  урожайності цукрових буряків – біля 570 ц/га.

Інтенсивно розвивається тваринницька галузь. Вінниччина лідирує за чисельністю поголів’я ВРХ, корів та птиці. За 9 місяців вироблено 644 тис. тонн молока, 354 тис. тонн м’яса, 728 млн. штук яєць.

Високих результатів аграрії досягли завдяки залученню інвестицій в процес виробництва сільськогосподарської продукції – в галузь надійшло 20 млн дол. США. Обсяги капіталовкладень в АПК області 2018 року зросли на третину. Цьогоріч введено в дію 19 проектів загальною вартістю 898 млн грн, створено 140 нових робочих місць.

Сільгоспвиробники придбали 650 одиниць новітньої техніки на суму 825 млн  грн. З них 160 тракторів, 54 зернозбиральних та 7 кормозбиральних комбайнів.Сьогодні в зазначеному секторі економіки області зайнято майже 29 тис. працівників. А середньомісячна заробітна склала 7700 грн, в порівнянні з аналогічним періодом 2017 року, вона зросла на третину, й складає 102 % до середнього рівня оплати праці в економіці.

Взяла участь у святкуванні і делегація з Мурованокуриловеччини, яка представила світлицю нашого району.

Прес-служба районної ради

  

 



« повернутися до списку новин