Мурованокуриловецька
районна рада

Провели семінар для переможців 16 Обласного конкурсу проектів розвитку територіальних громад

Переглядів: 375

25 червня під головуванням очільника обласної Ради Анатолія Олійника відбувся семінар із переможцями 16 Обласного конкурсу проектів розвитку територіальних громад. Головною темою для обговорення стали питання реалізації проектів-переможців обласного конкурсу.

У заході взяли участь керівник Секретаріату обласної Асоціації органів місцевого самоврядування Віктор Вікалюк, заступник директора Департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку облдержадміністрації – заступник начальника управління Інесса Ратушняк, начальник відділу супроводження субвенцій Департаменту фінансів облдержадміністрації Олег Сандул та експерт-координатор конкурсу проектів розвитку територіальних громад Віктор Іщук.

В даному заході взяла участь і делегація від Мурованокуриловецького району, до складу якої ввійшли заступник голови районної ради Андрій Нікітчук та переможці 16 обласного конкурсу проектів розвитку територіальних громад. 

Розпочинаючи семінар, Анатолій Олійник зазначив, що з кожним роком механізм проведення конкурсу вдосконалювався.

– І як результат, сьогодні ми маємо прозорий і відкритий конкурс, який дає можливість громадам покращити рівень життя та налагодити свій благоустрій, – сказав Анатолій Дмитрович. – Нагадаю, що цьогоріч було подано 819 заявок, з них  749 були допущені до участі у конкурсі, переможцями визнали 283 проекти на загальну суму понад 20 мільйонів гривень.

Про зміни та новації у проведенні 16 конкурсу проектів розвитку територіальних громад поінформувала Інесса Ратушняк.

Керівник Секретаріату обласної Асоціації органів місцевого самоврядування Віктор Вікалюк ознайомив присутніх із організацією експертної оцінки та визначенням переможців 16 Обласного конкурсу проектів розвитку територіальних громад. Він наголосив, що Асоціація завжди готова допомагати громадам-членам ВОАОМС у пошуці донорів та грантів, з написанням проектів та їхьою реалізацією.

– Асоціація вже третій рік поспіль виконує функції адміністратора конкурсу. За цей час нам вдалося значно покращити свою роботу, – наголосив Віктор Васильович. – Якщо кілька років тому засідання конкурсної ради тривали по 3-4 години, то цього року ми засідали 20 хвилин, а розглядали лише певні проекти і ситуації. Що стосується оцінювання, то всі результати реєструвалися у спеціальній програмі, яка автоматично визначала переможців. Конкурсній раді залишалося лише погодити ці дані та прийняти рішення у певних спірних питаннях. Як адміністратор конкурсу проектів розвитку територіальних громад, ми зробили все можливе, аби визначення переможців було максимально простим, прозорим і чесним.

Віктор Вікалюк додав, що конкуренція серед проектів була дуже висока. Середній бал, у порівнянні з минулим роком, зріс на два бали і становить 84,46 (2018 року – 82,45)

– Асоціація зробила все можливе, аби активізувати грантову діяльність у громадах. Протягом трьох років ми проводили тренінги та семінари, на яких навчали представників громад правилам написання та реалізації грантових проектів. Хочу наголосити, що участь в обласному конкурсі – це перший етап вашої грантової історії. Наступними кроками мають стати міжнародні грантові проекти. Сподіваюсь, що нашими спільними зусиллями нам вдасться досягти поставлених цілей та реалізувати низку міжнародних проектів. Адже проектна діяльність – це чудова можливість залучити додаткові кошти в громади, покращити благоустрій та розвивати свою громаду відповідно до європейських стандартів життя, – додав Віктор Вікалюк.

Експерт-координатор конкурсу проектів розвитку територіальних громад Віктор Іщук поінформував присутніх щодо правил звітності учасників впровадження проектів розвитку територіальних громад. Він наголосив на важливості дотримання термінів подання звітності, адже невчасне звітування може призвести до неприємностей.

Також під час семінару йшлося про зміни та новації у проведенні 16 конкурсу проектів розвитку територіальних громад, про організацію експертної оцінки та визначення переможців, про розподіл коштів, передбачених на організацію конкурсу, про місячні та фінальні звіти учасників впровадження проектів розвитку територіальних громад.

Із сайту Вінницької обласної Ради

      


 



« повернутися до списку новин