Мурованокуриловецька
районна рада

Комунальним закладом "Мурованокуриловецький районний краєзнавчий музей імені Федора Коновалюка" проведено захід "Мурованокуриловеччина: невідомі сторінки історії"

Переглядів: 327

20 січня у виставковій залі районного краєзнавчого музею імені Федора Коновалюка для старшокласників райцентру було проведено історичний урок на тему «Мурованокуриловеччина: невідомі сторінки історії», приурочений 100-літтю Української революції 1917-1921 років, 100-річчю бою під Котюжанами (1920) та Дню соборності України.

На захід були запрошені викладачі Вінницького університету ім.М.Коцюбинського, історики, краєзнавці, музеєзнавці, учні та педагоги Мурованокуриловецької загальноосвітньої санаторної школи-інтернату І-ІІІ ступенів Вінницької обласної Ради, Мурованокуриловецької середньої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №2 та закладу загальної середньої освіти «Мурованокуриловецька школа-ліцей №1 Мурованокуриловецької районної ради Вінницької області», представники районної влади, жителі району.

Перед дітьми виступив кандидат історичних наук, доцент кафедри всесвітньої історії, заступник директора інституту, етнології і права з виховної роботи Вінницького педагогічного університету ім.М.Коцюбинського Віталій Тучинський, який зробив цікавий екскурс у багатовікову історію боротьби українського народу за національне визволення та створення власної незалежної та соборної держави. Виступ супроводжувався демонструванням слайдів до 100-річчя бою під Котюжанами та коротким кліпом «Чуєш, брате мій!» на стрілецьку пісню Богдана та Левка Лепких «Журавлі». Ознайомлюючи з виданнями, виставка яких була організована музейчиками спеціально до заходу, виступаючий запросив учнів, які цікавляться минувшиною, історією, іншими науками, до Вінницької Малої академії наук України, викладачем якої являється.

Краєзнавець, автор багатьох видань на краєзнавчу тематику, учитель математики школи-ліцею Василь Серветник порадів за теперішнє молоде покоління, яке має вільний доступ до історії. Він представив учням проект майбутньої краєзнавчої збірки «Люди твої, Мурованокуриловеччино», а також побажав дітям краще знати історію того місця, де живуть, і який творитимуть в майбутньому.

В цей день музей поповнив свої фонди книгами, які подарували В.Тучинський, В.Сервентик, учитель НВК с. Вербовець, член Спілки журналістів України Р.Крохмалюк. Приємними враженнями від зустрічі поділився житель Мурованих Курилівців Анатолій Весельський.

На початку заходу директор музею Валентина Мельник ознайомила учнів з метою проведення уроку, датами, яким він приурочений, відрекомендувала гостей, висловила впевненість, що все побачене та почуте запам’ятається дітям надовго, а на завершення уроку побажала молодому поколінню відкривати все нові сторінки історії нашого краю.

 

 

 

 

 

 



« повернутися до списку новин