Мурованокуриловецька
районна рада

Сарматське золото дістали з запасників краєзнавчого музею

Переглядів: 305

З екскурсії обласним краєзнавчим музеєм розпочалось виїзне засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові обласної Ради  на тему: «Про формування в територіальних громадах області сприятливих умов для активізації розвитку сфери туризму та хід виконання Програми розвитку туризму у Вінницькій області на 2017-2020 роки, затвердженої рішенням 21 сесії обласної Ради від 30 червня 2017 року № 380». Були присутні директори департаментів облдержадміністрації, голова Громадської ради при обласній Раді Наталя Морозова, застпуник керівника Секретаріату Вінницької обласної Асоціації органів місцевого самоврядування Володимир Репей, голови постійних комісій обласної Ради, представники засобів масової інформації.

Реалізацію програми зібрання розпочали з практичної частини, під час якої директор Вінницького обласного краєзнавчого музею, заслужений працівник культури України Катерина Висоцька ознайомила учасників заходу з експозицією та колекціями у сфері туризму Вінницького обласного краєзнавчого музею та Вінницького обласного центру народної творчості.

Учасники Координаційної ради побачили колекції військової зброї, починаючи з  XV століття та знаменитого сарматського золота. Унікальні ювелірні колекції золотих прикрас дохристиянської доби дістали із запасників. Вік прикрас налічує близько 4 тисяч років. Музейники продемонстрували колекцію ювелірних прикрас сарматів і корону правителя сарматів  – царя Енісмея. 

Корона має незвичний для наших сучасників вигляд – це золотий жгут, з кількома дисками. Музейники пояснюють,  що сармати були кочівниками, тож  знак царської влади правитель носив на шиї.  

– Колекція доби бронзи XV століття до нашої ери – найстаріша колекція золотих ювелірних прикрас, знайдених на всій території України. В багатьох музеях можна зустріти скіфське і сарматське золото, тобто золото, датоване більш пізнім часом, – зазначив співробітник музею у своїй розповіді. – Колекція сарматського часу – тобто, починаючи з ІІІ століття  до нашої ери – входить в топ-10 найвидатніших відкриттів археології, зроблених на території Україні. Вона дуже відома за кордоном. Тому ще це вперше в історії  європейської археології вдалося прив‘язати  вихідця із  неписемного суспільства до конкретної історичної постаті. Не просто якогось сарматського аристократа, а самого царя Енісмея, який правив певний час  усіма сарматами, які жили на нашій планеті.

Питання, яке запропоновано для обговорення на засіданні Координаційної ради, актуальне і важливе, як для розвитку регіону так і життєдіяльності територіальних громад області.

Із сайту Вінницької обласної Ради


 



« повернутися до списку новин