Мурованокуриловецька
районна рада

До електронної системи голосування, яка впроваджена в Мурованокуриловецькій районній раді, приєднались Козятинська та Погребищенська райради

Переглядів: 780

Про це стало відомо під час виїзного розширеного засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування. В роботі взяли участь голова обласної Ради Анатолій Олійник, голова облдержадміністрації Валерій Коровій, депутати обласної Ради, голови районних рад та райдержаміністрацій, директори департаментів облдержадміністрації, начальники управлінь.

Перед початком роботи голови районних рад Вінницької області  ознайомились з роботою системи електронного поіменного голосування «Голос» Мурованокуриловецької районної ради  та обговорили питання впровадження такої системи в органах місцевого самоврядування області.

- З новою системою ми провели вже дві сесії, - ознайомив присутніх з роботою системи голосування «Голос»  голова Мурованокуриловецької райради Сергій Ладан. – Першу сесію з 41 питанням ми завершили за дві години, другу – за півтори. Вартість обладнання становить 190 тис.грн., з них система голос - 139 тис.грн., меблі, система озвучення та інші матеріали - 51 тис.грн.

Детальніше про роботу електронної системи голосування «Голос»  присутнім головам райрад розповів керуючий проектом «Голос» Віктор Притулко.

- Ми намагаємося зробити роботу депутатів прозорою та структурованою, - сказав Віктор Притулко. – В Мурованокуриловецькій районній раді  наша система голосування - перша у Вінницькій області. Загалом в Україні вже встановлено 30 таких електронних систем голосування. 

Віктор Притулко розповів, що систему «Голос» вирізняє з-поміж інших систем голосування.

- Завдяки нашій системі впроваджується електронний обіг документів, а це значна економія на паперових носіях, - зауважив Віктор Притулко. – Наприклад, завдяки цьому ми вже не роздруковуємо проекти рішень і таким чином зекономили паперу  більш, як на дві тисячі гривень. Всі документи депутати можуть бачити в онлайн режимі на планшетах, де висвітлюється  інформація.

Такий підхід до роботи дозволяє депутатам записуватися на виступ за допомогою планшета, а також в онлайн режимі вносити поправки та пропозиції до запропонованих проектів рішення. Здійснюється автоматичне збереження всіх результатів голосування та формування протоколів сесії в pdf-файлах.

У Вінницькій області практика встановлення систем поіменного голосування лише почала впроваджуватися. Муровані Курилівці - другий район області, де запрацювала така система. Першими встановили систему поіменного голосування у Вінницькому районі. Там депутати голосують за допомогою системи голосування «Віче», яка обійшлась району у 500 тис. грн. Нещодавно подібну систему голосування встановили у Козятинській районній раді. А з 29 вересня така система почне працювати у Погребищенській райраді.

- Закон «Про місцеве самоврядування»  зобов‘язує оприлюднювати результати голосування в день проведення сесійних засідань, - зазначив голова обласної Ради Анатолій Олійник. – Сьогодні кожна районна рада у свій спосіб проводить фіксацію голосування. Але презентована нам систем дає можливість моментального оприлюднювати результати. Тому наша сьогоднішня поїздка до Мурованих Курилівців має за мету показати очільникам районних рад, що кожен район спроможний впровадити таку систему голосування. Ми пропонуємо нашим радах вибрати оптимальний варіант і зміни до Закону «Про місцеве самоврядування» в черговий раз мають стимулювати процес впровадження такої системи.

 

Із сайту обласної Ради



« повернутися до списку новин