Мурованокуриловецька
районна рада

В умовах децентралізації необхідно переосмислити роль закладів культури

Переглядів: 823

28 вересня у Мурованих Курилівцях пройшло виїзне  розширене засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування  при голові обласної Ради. Темою Координаційної ради  було обговорення завдань місцевих органів влади щодо збереження сільських закладів культури, а також ходу виконання Єдиної комплексної програми розвитку галузі культури та духовного відродження   у Вінницькій області на 2013-2017 роки, затвердженої рішенням 13 сесії обласної Ради 6 скликання від 18 грудня 2012 року № 414.

         У роботі засідання взяли участь голова обласної Ради Анатолій Олійник, голова облдержадміністрації Валерій Коровій, перший заступник голови облради Людмила Щербаківська, заступник голови облради Олександр Качур, начальник управління культури і мистецтв облдержадміністрації Станіслав Городинський, голови районних рад та райдержадміністрацій області, голова Громадської Ради при Вінницькій обласній Раді Наталія Морозова, керівники департаментів облдержадміністрації та начальники відділів структурних підрозділів, депутати обласної Ради, члени президії Мурованокуриловецької районної ради,селищний, сільські голови.

Перед початком засідання учасники мали можливість ознайомитись з системою електронного поіменного голосування ”Голос“, яку Мурованокуриловецька районна рада придбала першою в області. Розробники даної системи, які були запрошені на дане засідання, детально розповіли присутнім про можливості, функції та переваги над іншими СЕГ.

 

Учасники зібрання ознайомились з роботою закладів соціальної сфери територіальних громад району, зокрема Мурованокуриловецькою загальноосвітньою школою-інтернат І-ІІІ ступенів для дітей із захворюваннями серцево-судинної системи, Рівненським сільським Будинком культури та бібліотекою-філією, комунальними закладами ”Мурованокуриловецький районний Будинок культури “Жовтень”, “Централізована бібліотечна система”, "Мурованокуриловецький краєзнавчий музей ім. Ф.Коновалюка".

 

 

Вітаючи гостей, голова районної ради С.Ладан ознайомив їх з історичними та географічними особливостями нашого краю, згадав земляків, які прославили Мурованокуриловеччину, довів до відома присутніх інформацію щодо соціально-економічного розвитку району, стану справ в агропромисловому комплексі, виконання районного бюджету.

         - В умовах децентралізації ми маємо переосмислити роль закладів культури і нашу роль - органів місцевого самоврядування та виконавчої влади - щодо стану галузі культури, - зазначив на початку роботи Координаційної ради  Анатолій Олійник. – Нам потрібно мати уяву, як далі діяти при утворенні нових територіальних громад. В області різна картина по стану культури. Якщо в одних районах прогресивні методи і є результати, то є райони, які мають плачевний стан у закладах культури. Сьогодні ми обміняємось думками, обговоримо проблеми і сподіваюсь, що у 2017-м, який є останнім роком виконання Єдиної комплексної програми розвитку галузі культури, ми зможемо правильно скорегувати заходи.

         Начальник управління культури і мистецтв облдержадміністрації Станіслав Городинський доповів про роботу управління культури і мистецтв облдержадміністрації та органів місцевого самоврядування щодо збереження сільських закладів культури.

         - Інфраструктура закладів культури, яка існує в області досить витратна, і видатки на її утримання постійно зростають, в той час, коли населення територіальних громад зменшується, - зазначив Станіслав Станіславович. - Це породжує проблему значного недофінансування. Однак, її вирішення можливе через адекватну оптимізацію закладів культури шляхом закриття закладів в малих населених пунктах, реорганізації установ та впровадження нових альтернативних нестаціонарних форм обслуговування населення. Станом на 01.07.2016 мережа сільських закладів культури області становить 1910 одиниці.

         Станіслав Городинський  повідомив, що управління шукає сучасні ефективні форм роботи закладів культури.

- Зокрема планується, що культурно-дозвіллєве обслуговування жителів області здійснюватимуть більш потужні заклади (в перспективі культурно-дозвіллєві центри). За прикладом багатьох регіонів України, вони мають ініціювати розвиток широкого спектра видів і форм культурно–дозвіллєвої роботи, а їх діяльність поширюється не лише на місце знаходження закладу, а й на територіальні громади, які в силу різних обставин не мають стаціонарного закладу культури.

Також з доповідями виступили голова Калинівської районної ради  Василь Поліщук, голова Хмільницької районної ради Зоя Бонсевич, голова Іллінецької районної ради Сергій Загороднюк, голова Громадської Ради при Вінницькій обласній Раді Наталія Морозова, начальник відділу культури та туризму Мурованокуриловецької райдержадміністрації Валентина Веклюк. Голова облдержадміністрації Валерій Коровій зазначив, що сьогодні питання не в браку коштів, а в креативності нових культурних напрямків, на які ці гроші будуть виділятися.

По завершенню роботи голова обласної Ради Анатолій Олійник, повідомив, що у ході засідання  в робочому режимі були напрацьовані першочергові напрями.

- Цей захід був дуже своєчасним, адже в умовах створення об’єднаних територіальних громад найбільше може постраждати галузь культури, - зазначив Анатолій Дмитрович. - Ми побачили різну картину у наших районних центрах. Але сьогодні ми говоримо про державну політику в сфері культури, про виконання Єдиної комплексної програми. Серйозні позитивні результати, які викликали аплодисменти в залі,  показав Калинівський район. Але там все зроблено з залученням благодійний  коштів, а не державних. Інші керівник не можуть цього зробити, бо відсутня законодавча база. Якби були податки, наприклад з розрахунку,  за  1 га землі і складовою частиною цього податку було б направлення коштів на утримання соціальної сфери, то у рамках створення спроможних об’єднаних територіальних громад, можна говорити про ресурс, який би використовувався на законних підставах на галузь культури. Тому сьогодні вкрай необхідний цей законодавчий ресурс для здійснення державної політики в галузі культури.

 

Прес-служба районної ради

(за інформацією з сайту обласної Ради)



« повернутися до списку новин