Мурованокуриловецька
районна рада

"Ми прагнемо фінансувати не стіни та ліжкомісця, а конкретно надані соціальні, освітні чи медичні послуги", – Владислав Скальський

Переглядів: 231

 5 лютого, врамках робочого візиту до Мурованокуриловецького району, голова обласної державної адміністрації Владислав Скальський відвідав Мурованокуриловецьку загальноосвітню санаторну школу-інтернат І-ІІІ ступенів Вінницької обласної Ради. Це спеціалізований дитячий інтернатний заклад обласного підпорядкування, фінансування якого здійснюється з обласного бюджету.

Вже чотирнадцять років поспіль школу-інтернат очолює Олександр Стозуб. Він ознайомив керівника області з історією, щоденною діяльністю закладу та навчальними досягненнями учнів. 

Ознайомившись з роботою інтернатного закладу та умовами проживання вихованців, голова обласної державної адміністрації Владислав Скальський зазначив, що наразі головним завданням для керівництва закладу є визначення нової парадигми діяльності інтернату в сучасних умовах.

«Чесно зізнаюсь: я не очікував побачити таку потужну інфраструктуру і значну територію. Вочевидь, заклад має свою унікальну душу. Визначення сучасної місії закладу є особливо важливим в контексті децентралізаційних змін. Держава в процесі децентралізації віддає значну частину фінансового ресурсу і відповідних повноважень на місця. В межах Вінницької області вже 35 об’єднаних територіальних громад перейшли на прямі міжбюджетні відносини, без участі обласного та районних бюджетів – гроші, до прикладу, ПДФО, вже залишаються на місцях. Це зроблено для того, аби території самостійно вирішували, що їм потрібно для власного розвитку, і спрямовували відповідний ресурс на фінансування тих чи інших послуг. Ми прагнемо фінансувати не стіни та ліжкомісця, а конкретно надані послуги. Відтак, у зв’язку зі зміною філософії фінансування, керівництво інтернату має чітко сформулювати функції, які буде виконувати заклад», – наголосив керівник регіону.

Голова обласної державної адміністрації зазначив, що це єдиний в області санаторний заклад такого типу. Його річне утримання для обласного бюджету складає близько 18 млн грн.

«Зараз важливо віднайти нову філософію існування даного закладу. Якщо цей заклад надає медичну послугу – це підпорядкування НСЗУ, якщо освітню – це має бути опорна школа, якщо певні соціальні послуги – вони можуть бути затребуваними для навколишніх ОТГ, і надаватися за програмою міжмуніципального співробітництваВ будь-якому разінеобхідно зробити все можливе, аби цей проєкт продовжував існувати в інтересах громади», –наголосив Владислав Скальський.

Варто зазначити, що в санаторній школі-інтернаті навчаються і виховуються 170 учнів з серцево-судинними захворюваннями – це діти, позбавлені батьківського піклування, діти-переселенці, діти із сімей, які потрапили в складні життєві обставини.

 Спальний корпус санаторної школи розміщується в палаці, побудованому в 1805 році, який є пам’яткою архітектури. В цьому ж приміщенні розташована їдальня та харчоблок. Одночасно в їдальні може харчуватися 130 дітей. Оскільки приміщення харчоблоку є пристосованим, в ньому не забезпечуються необхідні санітарні вимоги, а відтак, постає необхідність продовження капітального реставраційного ремонту. 

 У 2019-2020 навчальному році 31 вихованець закладу взяв участь у ІІ етапі Всеукраїнських учнівських олімпіадах з хімії, фізики, інформаційних технологій та інших навчальних предметів і здобули десять призових місць. Вихованці закладу беруть участь та здобувають перемоги в найрізноманітніших дитячих мовно-літературних, вокальних, військово-патріотичних конкурсах і творчих фестивалях.

 Освітній процес забезпечують 50 педагогічних працівників. Навчання здійснюється за освітніми програмами, розробленими на основі Типових освітніх програм, рекомендованими МОН України.

 Медичний супровід учнів забезпечують 10 медичних сестер та лікар. Обслуговування вихованців здійснюють 53 працівники. Для проведення медико-психолого-педагогічних комісій залучаються лікарі Вінницької обласної дитячої лікарні. Щорічно учні/вихованці санаторної школи-інтернату проходять поглиблене обстеження у Вінницькій обласній дитячій лікарні та реабілітацію у Вінницькому обласному дитячому кардіоревматологічному санаторії. Більше десяти років існує тісна співпраця із закладами охорони здоров’я району, фахівці яких надають медичні послуги вихованцям школи-інтернату та призначають фізіотерапевтичні процедури.

 Санаторна школа-інтернат працює в п’ятиденному режимі. Створено комфортні умови проживання, максимально наближені до домашніх. Дітей забезпечено раціональним, збалансованим п’ятиразовим харчуванням та якісним медичним обслуговуванням. У школі-інтернаті є їдальня, банно-пральний комплекс, спортивно-оздоровчий комплекс, лікарня-ізолятор. Лікувально-оздоровча робота здійснюється за такими напрямками: фармакотерапія, фізіотерапія, лікувальний масаж, ванни, кліматолікування.



« повернутися до списку новин