Мурованокуриловецька
районна рада

ЗВІТ ПРО ДІЯЛЬНІСТЬ КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ «МУРОВАНОКУРИЛОВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ КРАЄЗНАВЧИЙ МУЗЕЙ ІМЕНІ ФЕДОРА КОНОВАЛЮКА» ЗА 2018 РІК

Переглядів: 702

 

ЗВІТ
ПРО ДІЯЛЬНІСТЬ КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ «МУРОВАНОКУРИЛОВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ КРАЄЗНАВЧИЙ МУЗЕЙ ІМЕНІ ФЕДОРА КОНОВАЛЮКА» ЗА 2018 РІК

Районний краєзнавчий музей створений на базі картинної галереї за рішенням 17 сесії Мурованокуриловецької районної ради 6 скликання від 21 червня 2013 року №278.

На підставі п. 20 частини першої статті Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», статей 7 і 8 Закону України «Про присвоєння юридичним особам права власності та об’єктам права власності (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій» та громадського обговорення рішенням 28 сесії районної ради 6 скликання від 18 грудня 2014 року №446 музею присвоєно ім’я Федора Коновалюка. У 2018 році музейний заклад відсвяткував перше п’ятиріччя.

Комунальний заклад «Мурованокуриловецький районний краєзнавчий музей імені Федора Коновалюка» діє при меморіально-експозиційній кімнаті всесвітньо відомого українського художника, уродженця с. Ягідне (с. Калівка) Ф.З.Коновалюка. Тут представлена експозиція його картин, світлин, спогадів та інших матеріалів, які свідчать про велич постаті майстра пензля. Всього в експозиції 46 відомих полотен, подарованих району дружиною художника Т.І.Мороз-Коновалюк.

Для вшанування пам’яті видатного земляка заснована щорічна районна мистецька премія імені Ф.З.Коновалюка, яка має своєю метою розвиток народної творчості, збереження та відродження нашої національної культури, підтримку талановитих людей району в галузі образотворчого мистецтва. В 2018 році акція була присвячена 5-річчю створення районного краєзнавчого музею та 95-й річниці утворення району, тому постійно діюча виставка робіт носила назву «Таланти Мурованокуриловеччини». Всіх учасників, а їх було 36, під час урочистостей з нагоди відкриття виставки було відзначено дипломами, а лауреати в номінаціях «Дорослі» та «Діти» крім дипломів отримали ще й грошові премії, розмір яких у 2018 році зріс до 2000 та 1000 гривень відповідно.

Робота комунального закладу протягом 2018 року спрямовувалась на реалізацію завдань Програми розвитку культури Вінницької області на 2018-2022 роки, Стратегії розвитку музею до 2020 року, на удосконалення форм і методів музейної роботи, створення необхідних умов для збереження та охорони музейних цінностей. Відповідна культурно-освітня робота організовувалась навколо експозицій, виставок образотворчого і декоративно-прикладного мистецтв, творчості ювілярів – видатних людей нашого краю, земляків-захисників Батьківщини – учасників антитерористичної операції на сході України, пам’яті Героїв Небесної Сотні, ветеранів Другої світової війни, земляків – учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, творчості самодіяльних народних майстрів, фотовиставок з використанням фондів музею.

  Протягом року відкрито чимало різнопланових виставок, де кожне відкриття було своєрідним культурно-освітнім масовим заходом, про що інформація широко висвітлювалася в пресі та на сайтах райдержадміністрації, районної ради та відділу культури і туризму Мурованокуриловецької РДА.

  До обласного фестивалю авторської пісні «Вклонімось матері» в СБК с.Долиняни  музеєм було оформлено виставку фотоматеріалів з родинного архіву нашого земляка, народного артиста України, начальника управління культури і мистецтв Вінницької ОДА С.С.Городинського «Я з піснею родився, я з піснею живу!». Матеріали виставки оглянули представники обласної державної адміністрації, керівництво району, депутати обласної та районної рад, меценати, місцеві мешканці та гості з багатьох куточків України. Звертаючись до присутніх у своєму виступі Валерій Коровій зазначив, що проведення подібних фестивалів з  з історичними фотогалереями та виставковими світлицями є дуже символічним.

  В рамках щорічної районної акції «Гордість Мурованокуриловеччини» було презентовано виставку фотоматеріалів, продукції та творчих здобутків трудового колективу ПП «Дружба народів» с. Лучинчик (директор – М.Ш.Айрапетян).

 «Регіна» – королева вод України!» – під такою назвою 21 вересня, в День селища, була відкрита виставка світлин трудового колективу та процесу виробництва, а також зразків продукції та відеоматеріалів Мурованокуриловецького заводу мінеральної води «Регіна», присвячена 120-й річниці торгової марки та 525-річчю з дня заснування Мурованих Курилівців.

«Вишивані дивотвори Мурованокуриловеччини» – панорамна виставка творчих робіт вишивальниць із смт Мурованих Курилівців, була приурочена Всеукраїнському дню працівників культури та аматорів народного мистецтва. На виставці були представлені вишиванки, вишиті ікони, рушники, серветки, картини. 26 жовтня в рамках обласного проекту «Вінниччина очима редактора» по виставці була організована авторська екскурсія для журналістів області.

Упродовж 01-08 листопада в музеї експонувались інформаційно-просвітницькі стенди про події та етапи Української революції 1917-1921 років, про діяльність Української повстанської армії протягом 1942-1953 років. Виставки «100 років боротьби: Українська революція 1917-1921» та  «УПА – відповідь нескореного народу» відвідали учні та педагоги райцентрівських закладів освіти, працівники різних організацій та установ району.

 В листопаді у виставковій залі музею було відкрито виставку творчих робіт самодіяльної художниці Валентини Антонюк із с.Дружба «Чарівний світ в яскравих фарбах». Вперше це було не просто представлення творчості художника, а виставка-майстер-клас. Майстриня провела заняття з дітьми та дорослими з малювання кольоровим піском та ебру – малювання на воді. Також вона підготувала яскраві розваги для присутніх – піньяту (велику сріблясту кулю з пап’є-маше, наповнену цукерками, які вибухово розсипались під час її розбивання) та шоу сріблястих стрічок, які літали в повітрі за допомогою спеціальної гармати. Під запальну музику діти творили феєричне дійство.

Протягом року для допитливих відвідувачів, яких було понад 10 000, проведено біля 140 екскурсій. Багато з них поділилися своїми враженнями у «Книзі відгуків», висловлюючи захоплення від почутого та побаченого, а також подяку авторам творчих робіт та працівникам музею.

З метою національно-патріотичного виховання молоді та популяризації музейної справи було організовано та проведено ряд масових заходів, майстер-класів, підготовлено чимало пізнавальних лекції та міні-експозицій.

Проводилась планова робота з поповнення музейних фондів. Станом на кінець року в музеї обліковано 1231 предмет. Серед музейних предметів найбільше зібрано зразків старовинного побуту, декоративно-ужиткового мистецтва, писемних та фотоматеріалів, пов’язаних з історією району.

Між музеєм та Національним науково-дослідним реставраційним центром України укладена угода про співпрацю, згідно якої 2 пошкоджених картини Ф.З.Коновалюка відреставровано.

Протягом року поповнено електронний каталог і базу фотозображень музейних предметів як основного, так і науково-допоміжного фондів.

Підготовлено та розповсюджено 2 рекламно-інформаційні буклети: «Районному краєзнавчому музею – 5 років» та «Мурованокуриловецький районний краєзнавчий музей імені Федора Коновалюка».

Мешканці Мурованокуриловеччини стали учасниками програми «Креативна Європа» – програми Європейського Союзу, спрямованої на підтримку культурного, креативного та аудіовізуального секторів. В районі працювала група з 3-х чоловік: відомий етнограф та музикант Міклош Бот, його помічник Кріштоф (обидва з Угорщини, Будапешт) та координатор проекту від Національного центру народної культури «Музей Івана Гончара» (Україна, Київ), заступник генерального директора з нематеріальної культурної спадщини Мирослава Вертюк. Разом з працівниками музею група провела зйомки та запис старовинних українських пісень у виконанні старожилів сіл Виноградне та Рівне. Результатом проекту став відкритий в травні 2018 року в Інтернеті цифровий архів української пісенної спадщини «Поліфонія».

Діяльність КЗ «Мурованокуриловецький районний краєзнавчий музей імені Федора Коновалюка» постійно ведеться у співпраці з учнівськими та педагогічними колективами загальноосвітніх навчальних закладів, районними адміністрацією та радою, відділом освіти, бібліотечними та клубними установами району, з селищною та сільськими радами.

 

Директор музею Валентина Мельник

 



« повернутися до списку новин