Мурованокуриловецька
районна рада

До Вінниці привезли Томос про автокефалію та утворення Православної Церкви України

Переглядів: 453

13 січня під час візиту до Вінниці Президент України Петро Порошенко разом з Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом взяли участь у подячному молебні за отримання Томосу про автокефалію та утворення Православної Церкви України. У кафедральному Спасо-Преображенському соборі Вінниці молебень відправили Предстоятель Православної Церкви України Митрополит Київський і всієї України Епіфаній та Митрополит Вінницький і Барський Симеон. Під час недільної Літургії до собору внесли свиток – копію Томосу про автокефалію Православної Церкви України. Участь у молебні також взяли голова обласної Ради Анатолій Олійник, голова облдержадміністрації Валерій Коровій, Вінницький міський голова Сергій Моргунов. Разом з Президентом приїхав його син, народний депутат України Олексій Порошенко з дружиною Юлією.

На зустріч прийшло багато вінничан і не всіх могло вмістити приміщення кафедрального собору. Тому на Музейній площі, поряд з пам’ятником Тарасу Шевченку встановили екрани, аби можна було в прямому ефірі спостерігати за службою. Трансляцію вели вінницький телеканал «ВІТА» та 5-й канал.

Після подячного молебна Петро Порошенко привітав всіх із різдвяними та новорічними святами, відзначивши, що цього року ці святкові дні особливі. ­

– Світлі дні Різдва Христового є одними з найщасливіших у році, – сказав він. – Але цього року Різдво ми святкуємо по-особливому, бо Господь дарував нам величезний подарунок, про який покоління українців століттями молилися. Але саме нам з вами випало щастя бути свідками… Ні, не свідками, бути учасниками процесу створення об’єднаної автокефальної помісної української святішої церкви.

Предстоятель ПЦУ владика Епіфаній у свій промові подякував  Вселенському патріарху Варфоломію за надання українській церкві Томосу.

– І щиро дякую також Вам, пане Президенте, за те, що Ви так наполегливо працювали, аби ця мрія тисяч українців була втілена, – сказав він.­ – Господь дав вам мудрість для того, аби ви проявили свої здібності і Варфоломій почув Вас і наші прохання для того, щоб ми могли отримати цей великий дар. Дякую також владиці Симеону, який одним з перших відгукнувся на заклик і взяв участь в об’єднавчому соборі.

А владика Симеон, звертаючись до Президента, додав що «подільська земля вдячна Вам, як мудрому керівнику» та подарував йому  ікону Пресвятої Богородиці.

Заспівавши в храмі «Нова радість стала…», священики попрямували до сцени. Там виступили ще раз. Епіфаній закликав всіх «до праці, бо зроблено багато, а зробити треба ще більше. Щоб наша церква утвердилася і до нас приєдналися ті брати, які досі не зрозуміли, що відбулося».

Президент наголосив, що «ніхто не здатен зупинити українців, які знімають ярмо московської церкви та московської імперії».

– Вінниччина сьогодні займає перше місце в Україні за кількістю парафій, які ухвалили рішення приєднатися до ПЦУ. Наголошую, приєднатися вільно і самостійно. Дякую вірянам та владиці Симеону за таку підтримку автокефальної Православної Церкви України, – сказав глава держави.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, вітаючи вінничан зазначив, що у нього немає сумніву, що ПЦУ буде в подальшому розвиватися.

– В мене тоді завжди виникало питання: чому ми не маємо своєї церкви? І якби не здібності Президента, його наполегливість, ми могли б чекати Томосу віками. Я переконаний, що далі Православна церква буде розвиватися і зростати: через діалог, любов і віру. Ми маємо величезне майбутнє і беззаперечно маємо подякувати Блаженішому Епіфанію. Дійсно, коли приходить час приймати рішення, його приймають справжні лідери. У кожного був свій власний вибір. Можна було пересидіти в стороні, або приймати рішення, і хочу подякувати владиці Симеону. Я знав завжди, що він є справжнім українцем, і він це довів.  І всім владикам, які приймали рішення про об'єднання – слава. Це ті люди, які були у витоках величезної справи – нашої духовної міцності, нашої незалежності. Я переконаний, що шлях, який веде до успіху, нам відомий. І ми знаємо, як зробити Україну незалежною, сильною і заможно. А заможною вона буде тільки тоді, коли кожен із вас, кожен українець буде відчувати себе достойно і якісно. Оце наша головна мета. – зазначив Володимир Гройсман.

Петро Порошенко особливо наголосив на великому значенні утворення єдиної помісної православної церкви не лише для духовного життя, а й для держави в цілому.

– Це якби ми будували будинок, пофарбували стіни, вставили вікна – а фундаменту немає. Церква наша єдина – це є духовний фундамент української держави.Тому це так важливо для мене, бо це є процес державотворення, і для кожного українця, - сказав Петро Порошенко.

Із сайту Вінницької обласної Ради

       

       

 

 
 



« повернутися до списку новин