Мурованокуриловецька
районна рада

Відбулось громадське обговорення з питання “Про встановлення базової станції стільникового зв’язку на даху районного Будинку культури “Жовтень”

Переглядів: 2001

11 квітня цього року в районному Будинку культури “Жовтень” відбулось громадське обговорення (слухання) щодо встановлення базової станції стільникового зв’язку на даху районного Будинку культури “Жовтень”. Розпочалось громадське слухання о 16:00 год., в якому взяли участь 38 жителів Мурованих Куриловець а також голова районної ради Сергій Кушнір, заступник голови районної державної адміністрації Валерій Козачишин, директор коммунального закладу Мурованокуриловецький районний Будинок культури “Жовтень” Наталя Літвін та запрошені -   Марина Наямова - лікар загальної гігієни державної установи “Вінницький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України” та Роман Бутенко - менеджер розвитку Вінницького регіону  ПрАТ “ВФ Україна” ТМ “VODAFONE”.

Розпочав даний захід голова районної ради Сергій Кушнір, який зачитав текст колективних звернень, які надійшли до районної ради від жителів райцентру, профспілки працівників культури та лист від селищного голови Цибульської Г.М.

Зазначив, що дані звернення розглядались на засіданні постійної комісії районної ради з питань регулювання комунальної власності, приватизації та регуляторної політики, яке відбулось 3 квітня 2018 року. Члени комісії також розглянули клопотання РБК “Жовтень”, що надійшло до районної ради, про надання дозволу на оголошення та проведення конкурсу на право укладання договору оренди антенно-місць на антенно-щогловій споруді, розміщеній на даху РБК “Жовтень”, та прийняли рішення доручити дирекції РБК “Жовтень” організувати і провести громадське обговорення з даного питання, на яке запросити фахівців з даного питання з метою надання ними роз’яснення щодо впливу базової станції стільникового зв’язку на здоров’я людей.

Наголосив на тому, що оголошення про проведення громадського слухання було розміщене в районній газеті “Наше Придністров’я” №14 від  6 квітня 2018 року та прозвучало в ефірі  районного радіомовлення 11 квітня поточного року. Також громадянам, які звертались до районної ради письмово були надіслані листи з повідомленням про проведення громадського обговорення з зазначенням місця, дати та часу проведення.

Марина Наямова зазначила, що десять років займається вивченням електромагнітного випромінювання в лабораторному центрі, в якому створений реєстр базових станцій стільникового зв’язку, які будувались та здавались в експлуатацію. Кожні три роки проводились виміри даних станцій, перевищення встановлених норм електромагнітного випромінювання фіксувалося в свій час в м. Вінниці там, де є скупчення багатьох базових станцій на невеликій території.

Наголосила на відсутності перевищення встановлених норм в межах 2,5 мкВт/см2 електромагнітного випромінювання по всіх районах Вінницької області за останні 10 років.

Звернула увагу присутніх на внесенні зміни у 2017 році до Державних санітарних норм і правил захисту населення від впливу електромагнітних випромінювань та збільшення норм гранично допустимого рівня електромагнітного випромінювання в Україні в 4 рази з 2,5 до 10 мкВт/см2. Дані зміни пов’язані з впровадженням в Україні 3G та 4G, оскільки старі норми не дозволяли цього. Відзначила, що вказані норми електромагнітного випромінювання в Європі значно вищі.

Акцентувала увагу на тому, що електромагнітне поле наявне завжди і оточує людей постійно, оскільки постійно працює побутова техніка, телефони, радіохвилі, які мають досить високе електромагнітне випромінювання. Зазначила, що розміщення на даху будинку базової станції стільникового зв’язку є найбезпечнішим саме для його жителів, оскільки мінімальне електромагнітне випромінювання, а фактично його відсутність, буде в даному будинку.

Виступаючі на зібранні жителі райцентру Окаєвич В.В., Варгоцький О.І., Варгоцька А.М., Власова Н.З., Стозуб О.І. не підтримали  пропозиції встановлення даної вежі в центрі Мурованих Куриловець, а запропонували винести дану споруду за межі селища.

Селищний голова Цибульська Г.М. зазначила, що жителів територіальної громади цілком задовольняє наявний на сьогоднішній час мобільний зв'язок, який забезпечують базові станції стільникового зв’язку, розміщені при в’їзді в смт Муровані Курилівці на що представник компанії   ПрАТ “ВФ Україна” ТМ “VODAFONE” Бутенко Р.М. пояснив, що розміщення базової станції стільникового зв’язку за межами селища є недоцільним. Оскільки радіус дії електромагнітного випромінювання 2 км, а отже одна  розподільча станція стільникового зв’язку не забезпечить  якісний зв’язок для жителів селища та прилеглих сіл.

Чому саме в цьому місці вирішили розмістити розподільчу станцію?

В компанії ПрАТ “ВФ Україна” ТМ “VODAFONE” є планувальний відділ, який працює за спеціальною картою та програмою “План-монітор”, якою визначається оптимальна точка розташування вишки для населенного пункту на карті, яка дасть можливість забезпечити якісне покриття території райцентру, тобто це будівля районного Будинку культури “Жовтень”. А також доводжу до вашого відома інформацію про те, що  для налагодження якісного зв'язку необхідно встановити в райцентрі щонайменше по п'ять базових станцій кожного оператора мобільного зв'язку.  

 Також він зазначив, що у разі виявлення небажання жителями селища вирішення питання покращення мобільного зв’язку, яке може вирішитись тільки при встановленні додаткових базових станцій стільникового зв’язку, селищній раді необхідно надіслати лист на адресу ПрАТ “ВФ Україна” ТМ “VODAFONE” про відмову в обслуговуванні даною компанією смт Муровані Курилівці.

Зібрання  завершилось думкою, що обговорення з даного питання потрібно продовжити, залучивши до нього більшу кількість населення.

Прес-служба районної ради

 

      

 

 



« повернутися до списку новин