Мурованокуриловецька
районна рада

Нарада-семінар з селищним, сільськими головами

Переглядів: 680

8 вересня 2016 року в приміщенні районного Будинку культури відбулась нарада-семінар з селищним, сільськими головами. В її роботі взяли участь: голова райдержадміністрації С.Ладан, заступники голови райдержадміністрації, керівники окремих підприємств, установ, організацій, члени районної протиепізоотичної комісії, районного військового комісаріату, працівники районної ради.

На порядок денний виносилось 4 питання:

1. Про посилення заходів щодо профілактики африканської чуми свиней на території району. З даного питання доповів в.о. начальника управління Держпродспоживслужби в районі Кушнір С.М., який повідомив про випадок захворювання свиней на території Тульчинського району та довів до відома присутніх перелік заходів щодо попередження виникнення захворювання свиней, які будуть реалізовуватися на території Мурованокуриловецького району, відповідно до рішення Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при райдержадміністрації.

2. Про підготовку та проведення заходів щодо виконання завдань по призову на строкову службу призовників району доповідав військовий комісар районного військового комісаріату Чорний Ю.П.  Він довів до відома присутніх інформацію про те, що в районі із 237 військовозобов'язаних лише чверть пройшли медичний огляд. Наголосив, що відповідно до статті 336 Кримінального кодексу України ухилення від призову за мобілізацією карається позбавленням волі на строк від двох до п'яти років.

3. Про зміни в законодавстві та ефективне використання земель на території району доповів начальник відділу Держгеокадастру в Мурованокуриловецькому районі Варгоцький В.О.

4. По питанню добровільного об’єднання територіальних громад району доповів голова райдержадміністрації Ладан С.В. Сергій Вікторович зазначив:    …За­кон  України ”Про добровільне об’єд­нання територіальних громад” пере­д­бачає утворення но­вих, більш сильних громад, які будуть спроможні повністю ви­рі­шувати усі питання місцевого значення. Суть реформи – від­дати право самостійно вирі­шу­вати всі ці питання громадам. Можна дво­ма шляхами об’єд­нувати громади: це силовий шлях, як у Польщі, і економічний, який нам пропо­нують. Зараз грома­да має відчути, що фінан­совий ресурс її не за­довольняє і дове­деться шукати шляхи об’єд­нання.

Держава вже створила необхідні фінансові пере­ду­мови для об’єднання громад, вони отримають ресурси на розвиток своєї інфраструктури, самі розпоряджатимуться своїм бюджетом, отримають можливість залучати інвестиції на свої території, створювати робочі місця. Децентралізація веде до наближення послуг до конкретного мешканця окремо взятої громади.

Об’єднавшись, вони ма­тимуть дохідну базу таку ж, як в містах обласного зна­­чення. Це, думаю, дасть мож­ливість покращити фінан­со­вий стан справ.

На сьогодні, поки ще діє принцип добровільного об’єднання, держава надає фінансову підтримку на розвиток інфраструктури новоствореної громади. Діє багато програм для фінансової підтримки громад від міжнародних партнерів та інвестиційних фондів. Зберігається досить високий інтерес міжнародних донорських організацій

Чи виправдає очікування суспільства таке об’єднання громад, чи буде воно за своїм змістом насправді добровільним, чи стануть ці громади самодостатніми та ефективними?” – такі питання найбільше хвилюють головних посадових осіб місцевого самоврядування нашого району.

    

Загалом було помітно, що учасники наради-семінару розуміють невідворотність реформи децентралізації влади та необхідність іти на непопулярні кроки заради майбутнього, усвідомлюють потребу комплексного та цілісного управління територією сучасного Мурованокуриловецького району, в його збереженні як адміністративно-територіальної одиниці, і прагнуть дізнатися більше інформації про реформу та алгоритм дій після об’єднання, проте ще не наважуються взяти на себе відповідальність за розвиток територій та побоюються, що досягнення реформи будуть знівельовані непослідовними кроками центральної влади у сфері бюджетної, податкової політики тощо.

 

Керуюча справами виконавчого апарату районної ради                               Т. Покалюк



« повернутися до списку новин