Мурованокуриловецька
районна рада

До кінця 2018 року завдяки 45 проектам створять 3 тисячі нових робочих місць

Переглядів: 697

26 липня голова обласної Ради Анатолій Олійник взяв участь у виїзному засіданні колегії облдержадміністрації за підсумками соціально-економічного розвитку Вінниччини у І півріччі 2018 року. Захід відбувся у приміщенні Могилів-Подільської райдержадміністрації під головуванням очільника області Валерія Коровія. Участь у роботі також взяли заступник голови обласної Ради Михайло Кременюк та депутат обласної Ради Геннадій Мазур, керівники райдержадміністрацій та районних рад області, міські голови міст обласного значення, керівники силових структур, департаментів та управлінь регіону. Участь  в даному зібранні   взяли голова районної Мурованокуриловецької ради Сеоргій Кушнір та голова Мурованокуриловецької районної державної адміністрації Сергій Ладан.  

Засідання колегії розпочалося урочистою церемонією вручення державних та урядових нагород. Орденом Данила Галицького нагородили голову  Могилів-Подільської райдержадміністрації Олега Китасюка. Почесне звання «Заслужений працівник освіти України» присвоєно  ректору Вінницького державного педагогічного університету ім. Коцюбинського Наталі Лазаренко,  та завідувачу кафедри фізики та астрономії Вінницького державного педагогічного університету ім. Коцюбинського Володимиру Заболотному. Почесну грамоту Кабінету Міністрів України вручили заступнику директора Департаменту освіти на науки облдержадміністрації Володимиру Буняку та  трудовому колективу Вінницького коледжу культури та мистецтв ім. Леонтовича.

Голова облдержадміністрації розпочав засідання повідомленням, що у ІІ півріччі 2018 року буде вводитись в експлуатацію низка об’єктів за кошти Державного фонду регіонального розвитку та субвенції на соціально-економічний розвиток. Крім того, заплановано також введення низки великих промислових об’єктів.

– ­За нашими підрахунками, у цьому році у Вінницькій області буде створено більше 6 тисяч нових робочих місць у сфері промисловості. Вже зараз відчувається серйозний дефіцит висококваліфікованої робочої сили, але ми створили конкуренцію, яка дуже серйозно спрямована на підвищення рівня середньомісячної заробітної плати. І Вінницька область є одним із лідерів по її зростанню, – зауважив очільник регіону.

За рахунок створення конкурентного середовища, відзначив керівник ОДА, Вінниччини є сьогодні лідером за всіма позиціями в питаннях розвитку агропромислового комплексу.

– Ми повинні все зробити для того, щоб все це відчували люди: через виплату заробітних плат, виплату за оренду земельних паїв, мінімізацію конфліктів, розвиток соціальної  інфраструктури на селі та створення робочих місць в сільській місцевості, – наголосив Валерій Коровій. 

Під час колегії учасники засідання заслухали доповіді про основні показники розвитку економіки Вінниччини за І півріччя 2018 року; про стан адміністрування орендної плати земель запасу та резервного фонду; хід жнивної кампанії, стан розрахунків за земельні частки (паї) і підготовку проектів з розчистки малих річок та водойм, а також про проблемні питання реформи первинної медико-санітарної допомоги і завдання місцевих органів влади щодо забезпечення умов для навчання у «Новій українській школі».

Підводячи підсумки соціально-економічного розвитку області за І півріччя 2018 року, директор Департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку облдержадміністрації Володимир Мережко поінформував присутніх про основні показники, які характеризують стан економіки Вінниччини та підтверджують те, що область впевнено утримує лідируючі позиції регіону, що найбільш динамічно розвивається.

– В області склалась позитивна тенденція по низці базових показників. Зокрема, обсяг капітальних інвестицій зріс на 37,3%, а індекс реальної заробітної плати у січні-травні 2018 року до відповідного періоду 2017 року склав 114,6%. За даним показником область займає 2 місце в рейтингу регіонів України. Окремо хочу зазначити про те, що традиційно Вінниччина має першість з усього комплексу питань у сфері аграрного бізнесу. За останні 4 роки валова додана вартість у сільському господарстві зросла на 9,3 відсоткових пункти і склала 31,7% у валовій доданій вартості по області.

Разом з тим, посадовець зазначив, що подальший економічний розвиток регіону має ряд викликів, а саме: відсутність достатньо розвинутої інфраструктури, неефективна робота АМК України з природними монополіями,        незначна кількість нових виробництв із високою доданою вартістю,       недостатня кількість фахівців інженерно-технічних та виробничих спеціальностей, недостатній рівень розвитку інноваційного потенціалу промисловості.

Поряд з тим, в промисловому секторі області впроваджується майже 45 інвестиційних проектів, в ході реалізації яких до кінця 2018 року планується створити близько 3 тисяч нових робочих місць.

Такі структурні зміни сприятимуть досягненню високих темпів економічного зростання, високого рівня зайнятості населення та, відповідно, рівня життя, що в підсумку зробить Вінниччину найбільш конкурентоспроможною. За словами Володимира Мережка, в області продовжується позитивна тенденція щодо зростання рівня заробітної плати. Так за травень 2018 року у порівнянні до січня 2018 року середня заробітна плата штатних працівників по області зросла на 11,6% і становить 7533,71 грн.

– Впродовж останніх років область впевнено входить у першу десятку лідерів серед інших областей України (9 місце) за обсягами реалізованої продукції. Так, завдяки створенню нових виробництв частка Вінниччини у загальнодержавному обсязі реалізованої продукції за останні роки має тенденцію до збільшення. Серед районів найбільший внесок у промисловий потенціал області створюють Тульчинський, Іллінецький, та Гайсинський райони, – підкреслив посадовець.

Крім того, очільник Департаменту зазначив, що у січні-травні 2018 року продовжується позитивна тенденція щодо збільшення обсягів будівельних робіт, які є індикатором стану інвестиційної діяльності.

До того ж, в регіоні продовжується розбудова транспортної інфраструктури: в 2018 році передбачено 2,3 млрд грн, що дозволить провести капітальний, поточний середній ремонт 120,5 км доріг.

Зауважив Володимир Мережко і про обсяги державної фінансової підтримки:

– Вперше за роки новітньої історії України Вінницька область завдяки підтримці Уряду отримала найбільшу фінансову підтримку на регіональний розвиток. У 2018 році на реалізацію проектів по восьми бюджетних програмах області передбачено більше 1,5 млрд грн з Державного бюджету. Це майже у 10 разів більше, ніж було у 2015 році. Крім того, відповідно до розпоряджень КМУ, в області буде реалізовано 32 інвестиційних проекти, на які коштом державного фонду регіонального розвитку передбачено 178,7 млн. грн.

Крім того, посадовець зазначив, що обласна державна адміністрація продовжує працювати в напрямку подолання проявів тінізації в регіоні: в області діють місцеві робочі групи з питань забезпечення контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення.

Також, Володимир Мережко не оминув питання публічних закупівель в електронній системі ProZorro.

– За І півріччя 2018 року бюджетними закладами, установами, організаціями, які утримуються за кошти обласного та районних бюджетів проведено 9866 електронних закупівель, завдяки чому рівень економії коштів становить 6,1%, а Вінницька ОДА займає перше місце по Україні. За кошти районних (міських) бюджетів проведено 6087 закупівель. Економія коштів склала 5,3% від запланованих видатків. Найбільше закупівель провели через систему ProZorro розпорядники коштів місцевих бюджетів Липовецького, Гайсинського, Крижопільського районів. Найменше – Шаргородським, Іллінецьким, Томашпільським районами.

Щодо надання якісних адміністративних послуг, посадовець зауважив, що Вінниччина знаходиться на другій позиції серед регіонів України за кількістю адміністративних послуг, наданих через ЦНАП, та на першому місці за кількістю адміністративних послуг на 1 тисячу населення.

За січень-червень 2018 року Центрами надання адміністративних послуг надано суб’єктам звернення понад 647,0 тисяч різноманітних адміністративних послуг, що на 15,3% більше порівняно з відповідним періодом 2017 року. Одночасно, за надання адміністративних послуг до місцевих бюджетів надійшло 51,5 млн грн, що в 1,4 рази більше порівняно з відповідним періодом 2017 року.

Обсяг капітальних інвестицій в аграрний бізнес області за останні 5 років зріс майже у 3,5 рази. Про це повідомив під час свого виступу директор Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів ОДА Микола Ткачук. За його словами, лише у 2017 році в розвитку АПК вкладено біля 4,4 млрд грн. 

– Станом на 1 липня в області реалізується 85 інвестиційних проектів, вартість яких складає понад 17 млрд грн. У поточному році на реалізацію цих проектів вкладено понад 1,5 млрд грн, з них: 950 млн грн на реалізацію  проектів в тваринництві, 95 млн грн.  -  у рослинництві, 28 млн грн  – для розширення інфраструктури зберігання сільськогосподарської продукції, 254 млн грн – на будівництво або модернізацію об’єктів харчової та переробної промисловості, 196 млн грн – на будівництво об’єктів з виробництва альтернативних джерел енергії, – повідомив Микола Ткачук.

 У поточному році, зазначив посадовець, реалізацію 9 інвестиційних проектів вже завершено. Серед них: будівництво зрошувальної системи на площі 140 га в Ямпільському районі, будівництво овочесховища на 2,5 тис тонн на Тиврівщині, а також будівництво ще однієї бригади по вирощуванню курчат бройлерів птахофабрики «Вінницький бройлер» у Тульчинському районі.

Микола Ткачук акцентував увагу на виплатах дотацій фізичним особам за вирощування молодняка верхньої рогатої худоби, наголосивши на необхідності проведення роз’яснювальної роботи серед населення щодо такого напряму державної підтримки. Не оминув увагою посадовець і питання оплати праці.

– За січень-травень 2018 року, – повідомив він, – середньомісячна заробітна плата одного штатного працівника в сільському господарстві становила 7255 грн, що більше минулорічного показника на 29,8%, та складає 102,2% до середнього рівня оплати праці в економіці області. А ще кілька років тому  цей показник становив 80%. Натомість спостерігаємо тенденцію щодо скорочення чисельності штатних працівників в сільському господарстві. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року, їх середньооблікова скоротилась на 10%.

Як відзначив Микола Ткачук, змінилась ситуація і з розміром виплати орендної плати. Так, за 2017 рік середній розмір орендної плати за земельні частки (паї) зріс, порівняно з попереднім роком, більш як у 2 рази і становив 6,3%. Попередній моніторинг, за його словами, засвідчує, що в поточному році до виплати орендної плати нараховано близько 2,6 млрд грн. Окремі орендарі вже розпочали розрахунки, і станом на 24 липня виплачено понад 140 млн грн.

Щодо заходів з відновлення гідрологічного та санітарного режиму поверхневих водойм, то за останні два роки, повідомив директор Департаменту, робота у цьому напрямку значно активізувалась.

– Завершено реконструкцію берегозакріплювальних споруд та очищено русло річки Десна на відстані 900 м в межах селища Стрижавка. Наразі є потреба у розчистці гирла річки Десна, тобто місця її впадання у Південний Буг та прилеглої ділянки русла Південного Бугу. Саме з цією метою Департаментом замовлена проектно-кошторисна документація на проведення робіт з очистки від мулових наносів річки Південний Буг в межах Стрижавської селищної ради. Окрім того, Хмільницька міська рада готує укладення договору з виготовлення проекту розчистки річки Південний Буг в межах Хмільницького району, - зазначив посадовець.

Роботи з очистки водойм проводяться нині і в Ямпільському та Хмільницькому районах. Силами орендарів відповідні заходи здійснюються у селищі Оратів та селі Карабелівка Теплицького району.

Директор Департаменту інформував, що аграріями області вже зібрано перший мільйон тонн зерна нового врожаю. Практично завершено збирання озимого ячменю та ріпаку, зібрано біля 70% гороху та понад 45% площ озимої пшениці, розпочато збір ярого ячменю. 

За даними Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів облдержадміністрації на сьогоднішній день аграріями області зібрано перший мільйон тонн зерна урожаю ранньої групи зернових та зернобобових культур.

Всього обмолочено зернових на площі 213,5 тис. га, або 46,7% площ. Середня урожайність складає 47,5 ц/га, що на 1,5 ц/га більше аналогічного періоду минулого року.

Практично завершено збирання озимого ячменю, якого намолочено 132,6 тис. тонн при середній урожайності 45,8 ц/га (на 2,5 ц/га менше минулого року).

Триває збирання озимої пшениці, якої обмолочено 52,7% площ. Намолочено – 833,1 тис. тонн зерна. Середня урожайність складає 51,1 ц/га (на 2,9 ц/га вище минулорічної).

Розпочато збирання ярого ячменю, якого зібрано на 3,6% площ, середня урожайність складає 34,4 ц/га (на 10,3 ц/га менше минулого року).

Біля 70% зібрано гороху, якого намолочено 39,3 тис. тонн при середній урожайності 21,1 ц/га (на 12,0 ц/га менше минулого року). На формування урожайності гороху вплинула нетипово висока температура при формуванні насіння в бобах.

Також, наближається до завершення збирання ріпаку, якого намолочено 227,1 тис. тонн. Середня урожайність склала 30,4 ц/га (на 0,5 ц/га нижче минулого року).

Із сайту Вінницької обласної Ради

                                                                             

 



« повернутися до списку новин