Мурованокуриловецька
районна рада

Асоціація органів місцевого самоврядування прозвітувала про діяльність у 2018 році

Переглядів: 482

31 січня в приміщенні  Вінницької обласної філармонії ім. М.І. Леонтовича відбулися Загальні збори уповноважених представників – членів Вінницької обласної Асоціації органів місцевого самоврядування. Розпочав роботу засідання голова обласної Ради, голова Асоціації органів місцевого самоврядування Анатолій Олійник.

Участь у зборах взяли народний депутат України Сергій Кудлаєнко, заступник голови обласної Ради Михайло Кременюк, заступник керівника виконавчого апарату обласної Ради Інна Кухарчук,  секретар Вінницької міської ради Павло Яблонський, депутати обласної Ради, голова постійної комісії з питань місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою, євроінтеграції, міжнародного і міжрегіонального співробітництва Лариса Білозір та голова постійної комісії з питань бюджету, фінансів та обласних програм Геннадій Мазур, уповноважені представники – члени Асоціації органів місцевого самоврядування та працівники виконавчого апарату обласної Ради.  

Від Мурованокуриловецького району участь у цьому зібранні взяли заступник голови районної ради Андрій Нікітчук та 11 сільських голів.

На розгляд членам Асоціації запропоновано чотири питання порядку денного. Зокрема, «Про звіт діяльності Асоціації за 2018 рік та завдання Асоціації на 2019 рік», «Про звіт Ревізійної комісії про перевірку статутної діяльності Асоціації за 2018 рік», «Про членські внески членів Вінницької обласної Асоціації органів місцевого самоврядування на 2019 рік», «Про затвердження бюджету Вінницької обласної Асоціації органів місцевого самоврядування на 2019 рік».

– Формат роботи, коли є спільні дії та злагоджена співпраця – виправданий та має майбутнє. Тому хочу подякувати за те, що берете участь у сьогоднішніх зборах, це важливо для роботи Асоціації, – сказав Анатолій Дмитрович. – Нехай 2019 рік та всі наступні роки будуть роками колективних дій, які й надалі будуть сприяти розвитку нашої Вінниччини.

Під час звіту керівник Секретаріату Асоціації органів місцевого самоврядування Віктор Вікалюк розповів, що у 2018 році команда Асоціації провела два засідання Клубу голів ОТГ, два круглих столи на теми: «Законодавче регулювання у сферах локальної демократії та правового статусу депутата місцевих рад: поточний стан і перспективне удосконалення» та «Добровільне об'єднання територіальних громад: реалії, проблеми, перспективи».

– У звітному періоді налагоджено міжрегіональне партнерство із Хмельницькою та Житомирською областями, зокрема, підписано 10 меморандумів між громадами Хмельницької та Вінницької областей та 9 меморандумів між Вінницькою та Житомирською областями, – сказав Віктор Васильович. – Окрім цього, підписано меморандум про співпрацю з Асоціацією приватних фермерів та землевласників Вінницької області, мета якого сприяти ефективному розвитку фермерств у Вінницькій області, як бази для розвитку інфраструктури населення пунктів області, створення нових робочих місць для мешканців територіальних громад. Наразі  Асоціацією підписано 9 меморандумів про співробітництво.

В ході діяльності у звітному періоді відбулося чотири виїзні кущові семінари з написання та реалізації грантових проектів. Близько 400 спеціалістів сільських, селищних, міських рад та об’єднаних громад області пройшли навчання.  

Протягом минулого року проведено семінари-наради на тему: «Актуальні питання діяльності органів місцевого самоврядування» в червні та жовтні; «Створення Ресурсно-Інформаційних Центрів в територіальних громадах області» в квітні та «Міжмуніципальна співпраця територіальних громад у контексті 15-го Обласного конкурсу проектів розвитку територіальних громад».

Члени Асоціації переймали досвід у Закарпатської та Івано-Франківської областях.  Учасники делегації  вивчали досвід розвитку туризму, побували в громадах Мукачівського району, відвідали м. Мукачеве, Берегове, Великій Бичків. Ознайомились з досвідом однієї із перших об’єднаних громад України – Печеніжської ОТГ Коломийського району.

Відбувся навчальний візит до Республіки Польщі директорів шкіл малих місцевостей Вінниччини. Також реалізовано польсько-український проект «The Neighbours-Come In».

 – Проект являє собою польсько-український молодіжний обмін, який тривав з 12 по 19 серпня у Вінниці. Мета: подолання упереджень та стереотипів у сприйнятті спільної польсько-української історії, знаходження спільного коріння, а також сприяння розвитку співпраці та гарних взаємовідносин між нашими країнами, – зауважив Віктор Васильович під час свого звіту. – В обміні взяли участь по 15 молодих людей з Польщі та України віком від 16 до 24 років.

Проект Асоціації Journey «Спільна організація для об’єднання сільських мереж молодих підприємців» пройшов конкурсний відбір та став переможцем грантової програми ERASMUS +.

Протягом жовтня було проведено низку ознайомчо-пізнавальних заходів та семінарів для сільських і селищних голів – членів Асоціації на тему: «Поширення кращих практик та корисних ініціатив для органів місцевого самоврядування, спрямованих на розвиток територіальних громад Вінниччини».

В ході зібрання учасники загальних зборів прийняли рішення щодо членських внесків у 2019 році. Так, розмір річного внеску для сільської ради в якій проживає до 500 осіб, становить 800 грн, до 1000 осіб – 1000 грн, до 2000 осіб – 2000 грн та більше 2000 осіб – 2500 грн. Селищні та міські ради (міста районного значення) у 2019 році сплачуватимуть 3000 грн річного членського внеску, районна та міська ради (міста обласного значення) – 10 000 грн, Вінницька міська об’єднана громада 100 000 грн, обласна Рада – 1 млн грн. Об’єднана територіальна громада за кількістю мешканців до 20 тис. осіб – 1 грн з громадянина, від 20 до 30 тис. осіб – 20 000 грн, більше 30 тис. осіб членські річні внески становитимуть 25 000 грн.

Також затвердили бюджет Вінницької обласної Асоціації органів місцевого самоврядування на 2019 рік в сумі 2 млн 582 тис. грн.  

Із сайту Вінницької обласної Ради

      

      
 



« повернутися до списку новин