Мурованокуриловецька
районна рада

До Польщі – за досвідом реформ

Переглядів: 827

          

Реформи з децентралізації та об’єднані територіальні громади - нині  це одні з найбільш обговорюваних тем. Міркування зводяться до спектру запитань: у чому переваги й недоліки? Чи варто зважуватися на зміни? Що матимуть з цього громади? Аби знайти відповіді на ці питання, Вінницька обласна Асоціація органів місцевого самоврядування спільно з Маршалківською управою Лодзинського воєводства Республіки Польща організували поїздку для представників органів місцевого самоврядування області до Лодзинського воєводства.

Детальніше про візит та про побачене в країні ЄС під час прес-конференції розповіли заступник керуючого справами виконавчого апарату обласної Ради  Сергій Лановик та перший заступник керівника Секретаріату Вінницької обласної асоціації органів місцевого самоврядування Володимир Репей.

- Ми стали на шлях реформи, яка у Польщі відбувалася ще у вісімдесятих роках, – каже Володимир Репей. - Усі хочуть змін і перетворень, але мають досить слабке уявлення, з чого починати та за що братися. Тож головна мета поїздки -  щоб голови територіальних громад Вінниччини, які стоять на шляху об’єднання, відчули впевненість та підтримку, на власні очі побачили, що зміни – це шлях до майбутнього.

Делегація самоврядців з Вінниччини нараховувала 27 осіб, в тому числі 2-є з Мурованокуриловецького району: Котюжанівський сільський голова Арнаут Микола Павлович та Обухівський сільський голова Кретюк Тетяна Миколаївна. Це ті представники територіальних громад, котрі впевнено рухаються в напрямі об’єднання, або вже об’єдналися.

Перебуваючи в  Лодзинському воєводстві, самоврядці відвідали сільську місцевість в Сроцьку, де оглянули місцевий костел, пожежну службу та будинок культури; побували у гміні Мощеніце, відвідали спортивний комплекс гміни та управління культури. В окружному офісі відбулася зустріч староства Пйотркур, де були презентовано основні завдання органів місцевого самоврядування на рівні повіту.

Польські друзі, старости та громадські діячі з гмін Лодзинського воеводства розповіли про свій край, особливості розвитку територій, доповнюючи розповіді презентаціями та відеороликами. Представники Вінниччини мали змогу детально ознайомитися з роботою законодавчої та виконавчої гілок місцевого самоврядування Польщі.

- Що вражає – так це згуртованість людей, - зазначив Володимир Іванович. - Наприклад, у одному невеличкому селі з населенням близько 600 осіб є пожежна частина – велика двоповерхова будівля. І вся дружина там складається з добровольців. Жінки також задіяні в громадській роботі.  Їхня основна мета – презентувати село та влаштовувати різні заходи, святкові вечори, концерти. Сільським головам сподобалась і доступність тамтешньої влади до людей. В адміністрації гміни жителі можуть  вирішити практично всі свої питання.

Також делегація побувала в Лодзинській агенції регіонального розвитку – організації, котра працює як із зовнішніми, так і з внутрішніми інвестиціями, спрямованими на розвиток територій.

Протягом другого дня візиту відбулося знайомство з Національним інститутом місцевого самоврядування та з Технічним університетом у Лодзі. В університеті польські партнери презентували проект «Кожне місце має свою власну історію», що реалізується викладачами і студентами в гуцульському регіоні воєводства за участі українських рад. Також наші представники мали змогу поділитися своїм досвідом та ідеями розвитку Вінницької області.

- Мене як представника Секретаріату ВОАОМС. надзвичайно зацікавив досвід роботи Національного інституту місцевого самоврядування, який був створений в 2015 році за ініціативою саме асоціацій місцевого самоврядування Польщі і проводить серед них просвітницьку діяльність, - зазначив  Водолимир Репей. - Нашою асоціацією досягнуті з інститутом  попередні домовленості щодо можливості проведення навчання з обміну досвідом щодо розвитку місцевого самоврядування серед територіальних громад Вінницької області. Надзвичайно корисний є досвід Лодзинської агенції регіонального розвитку в частині надання допомоги територіальним громадам по підготовці  їхніх стратегій регіонального розвитку та проектів по їхній реалізації. В ході візиту до Лодзинського Технічного університету  було також обговорено питання щодо можливості спільного вивчення культурної спадщини в територіальних громадах Вінниччини.

В Польщі реформування проходило також не без травм і помилок.

- Однією із головних проблем поляків на шляху реформування було питання кадрів, - додав Сергій Лановик. - Ті, хто працювали у 80-90-х роках мислять тими часами, а треба - на перспективу. Тому ставку поляки роблять саме на активну молодь. Польща також не вся однаково успішна. Є сильніші громади, є й слабші. Та ті, що відстають – постійно шукають  шлях для вдосконалення, працюють над своїми сильнішими сторонами. У нас теж є активні та пасивні громади. Одні пишуть гранти, а інші чекають чогось. Та люди з часом помічають цю різницю і задумуються: а чи треба їм такий лідер громади.

За словами Сергія Яковича, у майбутньому необхідно залучати активну молодь сільських громад Вінниччини, яка прагне змін та готова  об’єднуватися і працювати, аби  змінити сьогодення.

Представники громад Вінниччини після цього візиту продовжуватимуть співпрацю в рамках міжрегіонального співробітництва, вивчатимуть досвід об’єднання громад Польщі та інших країн для його успішної реалізації на місцях, аби швидше закінчити процес децентралізації в регіоні.

Із сайту Вінницької обласної Ради

 



« повернутися до списку новин