Мурованокуриловецька
районна рада

Голови ОТГ Вінниччини обговорили питання законодавчої підтримки децентралізації

Переглядів: 290

Чергове засідання Клубу голів ОТГ на тему «Законодавча підтримка реформи з децентралізації» Вінниччини  відбулось за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».  Співорганізаторами заходу виступили Вінницьке регіональне відділення Асоціації ОТГ,  Вінницька обласна Асоціація органів місцевого самоврядування,  Вінницька облдержадміністрація.

Як повідомив  Віталій Мазур, голова Вінницького регіонального відділення Асоціації ОТГ, Брацлавський селищний голова, питання подальшого поступу реформи місцевого самоврядування турбують представників ОТГ з огляду на майбутні зміни до законодавства та формування територій на субрегіональному рівні, а також  процеси  формування Бюджету на 2019 рік. За ініціативою  Асоціації ОТГ до дискусії були запрошені представники законодавчої, виконавчої та регіональної влади,  щоб  разом із учасниками Клубу обговорити  поточний стан реформи на Вінниччині, перспективи  та виклики, що стоять перед громадами.

На запрошення  Асоціації  до дискусії долучився Юрій Ганущак -  експерт, директор Інституту розвитку територій. У своєму виступі він наголосив на невідворотності змін у місцевому самоврядуванні та першочергових завданнях  щодо моделювання і завершення реформи.

«Станом на сьогодні у нас є 10 тисяч суб’єктів процесу об’єднання громад і 6 тисяч місцевих рад, що поки не об’єдналися. Тому потрібно приймати рішення, те, що  називають адміністративне, адже ми потрапимо у неприємну ситуацію, половина  громад буде реформована, інша – ні. Це патова ситуація, коли одні рухаються вперед, інші тягнуть назад. Це стосується  розподілу субвенцій та інших питань.  Є декілька варіантів прийняття рішень і,  можливо, будуть внесені зміни до Конституції, хоча  дискусії відбуваються, в тому числі і в частині прямих виборів мера. Серед законів, що потребують термінового прийняття – це  сам закон про АТУ, префекти, місцеве самоврядування та зміни до виборчого законодавства», - зазначив Юрій Ганущак під час дискусії.

Модель адміністративно-територіального устрою Вінницької області презентував Євген Шаповалов, радник з децентралізації Вінницького ЦРМС.

Фахівці Вінницького ЦРМС звернули  увагу на  стан перспективного плану формування спроможних громад області, адже  сьогодні  існує кілька варіантів плану, точаться дискусії про той чи інший варіант об’єднання.  Разом з тим, на думку експертів,  громадам варто  врахувати показники, що стосуються їх майбутньої спроможності та  впливають на   якість послуг, робочі місця, економічні важелі, які, в свою чергу,  формують ринок послуг для людей.

«Голови ОТГ області тривалий час співпрацюють із Вінницьким  Центром розвитку місцевого самоврядування  та  Програмою «U-LEAD з Європою». Ми  набуваємо досвіду, проходять навчальні заходи , тренінги та семінари для працівників виконавчих органів місцевих рад. На сьогодні, в рамках Клубу,  напрацьований потужний дискусійний майданчик, що об’єднує інтереси всіх учасників – керівників громад.  Тож  було прийнято рішення  про передачу правонаступництва  стосовно  діяльності Клубу  від Центру до Асоціації і  наступне засідання пройде  під  патронатом  Вінницького осередку  Асоціації ОТГ», - пояснив Віталій Мазур, голова Брацлавської ОТГ. В ході засідання він розповів  про діяльність Асоціації ОТГ в регіоні.

Представники  громад області,  центральної та місцевої влади, експерти,  законодавці обговорили нагальні питання  децентралізації, адміністративно-територіального устрою,  перспективи розвитку громад  та напрацювали пропозиції з удосконалення окремих питань реформи місцевого самоврядування  на законодавчому рівні.



« повернутися до списку новин