Мурованокуриловецька
районна рада

На Вінниччині відбувся брифінг за участю експерта Юрія Ганущака щодо формування територій громад

Переглядів: 324

6 лютого, у приміщенні облдержадміністрації відбувся брифінг директора Інституту розвитку територій, одного з авторів реформи децентралізації в Україні Юрія Ганущака.

Тема обговорення – подальший розвиток, етапи децентралізації влади, основні принципи формування територій громад та поточні плани в рамках зазначеної реформи.

Під час зустрічі з представниками ЗМІ Вінниччини Юрій Ганущак окреслив базові критерії до формування територій громад в рамках чинного законодавства, а також пояснив сутність моделювання перспективних планів та їх втілення на практиці.

 «На сьогодні проведено низку консультацій. У Вінницькій області ситуація відносно злагоджена, але, безперечно, є низка питань, які потребують доопрацювання. Важливо, що на Вінниччині процеси децентралізації відбуваються шляхом комунікації та проведення перемовин із громадами. Пояснювати справді важливо, адже досить часто проблеми виникають саме через брак комунікації», - зазначив Юрій Ганущак.

Директор Інституту розвитку територій також підкреслив, що адмінтерреформа – це лише невелика частина реформи децентралізації влади, однак, вона базується на точних науках, використанні аналітичного підходу.

Експерт зауважив, що об’єднання громад, у першу чергу, має на меті надання якісних послуг населенню та спроможність виконання спектру повноважень.

Коментуючи етап добровільного об’єднання територіальних громад, Юрій Ганущак зазначив: «Право влади – це право здійснювати певні владні функції на території. Існує певний баланс, який полягає в тому, що, з одного боку, є ініціатива людей, з іншого – держава толерує цю ініціативу, але лише в тому випадку, якщо органи влади, які створюються, дійсно надають якісні послуги».

Під час брифінгу також порушили проблемні питання з точки зору теорії та практики формування об’єднаних територіальних громад з урахуванням інституційної спроможності.

 



« повернутися до списку новин