Мурованокуриловецька
районна рада

Інформація про організаційну діяльність КЗ “Мурованокуриловецький районний Будинок культури “Жовтень” за 2018 рік

Переглядів: 1375

КЗ “Мурованокуриловецький районний Будинок культури „Жовтень” розташований за адресою: смт Муровані Курилівці, вул. Соборна, 78. Приміщення спеціально збудоване і введене в експлуатацію в листопаді місяці 1987 році, основним завданням якого є збереження і розвиток традиційної народної культури та аматорського мистецтва, організація дозвілля населення, розвиток народного мистецтва, проведення заходів на підтримку творчої обдарованої молоді, яка працює в напрямку збереження та пропаганди національної культури, надання методичної допомоги сільським ЗККТ, розробка та розмноження інформаційно-методичних, репертуарних матеріалів з питань культурно-освітньої роботи,

Майно Будинку культури належить до спільної власності територіальних громад Мурованокуриловецького  району і закріплене за КЗ РБК з правом оперативного управління. Всі матеріальні цінності районного Будинку культури взяті на облік і знаходяться в належному стані .

Всю роботу з питань функціонування та основних напрямків діяльності районного Будинку культури забезпечують 19 працівників. Вакантних посад немає.

 

Культурно - дозвіллєва діяльність

 При РБК працюють 22  клубних формувань  (з них 14 дитячих). 4  колективи районного Будинку культури носять почесне звання «народного». 

Протягом року було проведено 252 культурно – мистецьких заходів (з них 211  для дітей та підлітків) з використанням різноманітних форм клубної роботи.

Творча робота РБК розпочалася заходами новорічно-різдвяного циклу. 19 грудня проведено культурно-мистецьку акцію «Дарунки Святого Миколая». В рамках реалізації цього проекту було проведено:  майстер-клас по виготовленню новорічних сувенірів «Новорічні сувеніри – своїми руками!», а також театралізоване святкове дійство «Святий Миколай, дай здоров’я всій родині й щастя любій Україні!», на якому всі діти отримали солодкі подарунки та масу позитивних емоцій,  взявши участь у розважальній програмі та веселих  конкурсах.

У період новорічних та різдвяних свят пройшла низка святкових заходів :

  • відкриття районної ялинки;
  • новорічні вітання жителів райцентру;
  • новорічні ранки та театралізовані вистави;
  • молодіжні вечори відпочинку;

        Цикл новорічно-різдвяних свят продовжив обласний фестиваль колядок та щедрівок «Різдвяне диво» та фестиваль – конкурс дитячої та юнацької творчості «Різдвяні дзвіночки», районний фестиваль «Ярмарок традицій», Свято куті «Різдвяна гостина», етнографічний вечір "Від Різдва — свята гожого до Водохреща Божого". 

Одним з важливих напрямків роботи Будинку культури є виховання у підростаючого покоління шанобливого ставлення до духовних цінностей нашого народу, відродження його обрядів, традицій та  передача їх нащадкам.

З цією метою було започатковано  ряд народознавчих заходів:

  • фестиваль національної кухні «Щедра гостина Мурованокуриловеччини»;
  • культурно мистецька акція по використанню місцевих звичаїв та традицій  «Від свята до свята» на базі сільських ЗККТ;
  • обласний фестиваль авторської пісні «Вклонімось Матері»  с. Долиняни.

До Великодня проведено фестиваль народної творчості «Великоднє диво», в програмі якого: відтворення великодніх веснянок та гаївок  «Великодня веселка», майстер-клас, виставка пасок, писанок та крашанок «Писанковий рай» та виставка – продаж великодньої продукції та великоднього кошика «Дива своїми руками».

Особливо відзначалося народознавче свято «На Купала  місяць сяє  -  землю звеличає», яке стало колискою   відродження народних звичаїв та обрядів.

Цикл народознавчих свят продовжили: фестиваль народної творчості «Цілющі джерела Мурованокуриловеччини» на базі Вищеольчедаївського СБК, театралізоване свято: «Медовий Спас», «Обжинковий коровай» на базі Попелюхівського КДЦ.

Пріоритетним напрямком діяльності районного Будинку культури у 2018 році стали заходи національно-патріотичного спрямування та реалізація комплексу заходів, присвячених ювілейним і пам’ятним датам.
Літературно – мистецький вернісаж «Я маю в серці те, що не вмирає» - до Дня рідної мови; Естафета слави та пам’яті «Вічний вогонь пам’яті», до 74 – ої річниці визволення України; свято мужності і відваги «Козацька держава – наша гордість і слава»; година історичної пам'яті „Єдина навіки рідна країна” – до дня Соборності України; патріотична акція «Уже ніхто не знищить Україну, вона в тобі, в мені, у кожному із нас» – до Дня вшанування Героїв Небесної Сотні; урочистий мітинг, покладання квітів до меморіалу загиблим воїнам: «Ці грізні роки в нашій пам’яті завжди», тематичний концерт: «Встеляйте квітами дороги, - бійцям, що  мир несли в наш край» святкова програма,  яка пройшла під гаслом «Заради миру на землі» до Дня пам’яті та примирення та Дня Перемоги над нацизмом у Європі; тематичний концерт «Конституція – гарант України» 22-ї річниці Конституції; «Чорнобиль не має минулого часу» та вечір - зустріч з ліквідаторами аварії «Чорнобиль в серці України, а тінь його по всій землі» - до 32-ї річниці Чорнобильської трагедії; свято мужності «Славетні Українці» - до дня вшанування Героїв Небесної Сотні; свято патріотизму «Моя Україна - єдина і вільна» - до Дня Гідності і Свободи; квітковий флеш-моб - до 27 – річниці Незалежності України»; відкриття пам’ятника та площі Т. Шевченка, до 95-ої річниці утворення Муровано-куриловецького району; мистецький проект «Квітуй моя Муровано-куриловеччина в барвистім вінку України», до Дня селища.
  

Робота з дітьми та молоддю

З метою розвитку творчих здібностей обдарованих дітей та молоді при Будинку культури активно діють 14 дитячих та молодіжних клубних формувань, в яких реалізують  свої творчі здібності 217 дітей та підлітків. Спільно з дітьми т молоддю проведено ряд культурно – митецьких заходів:

  • Районний дитячо-юнацький фестиваль колядок і щедрівок «Різдвяні дзвіночки»;
  • Районний конкурс читців «Кобзар і Україна» - до Дня народження Великого Кобзаря;                           
  • Фестиваль – конкурс дитячо-юнацької  творчості «Зірки на сцені»;
  • Фестиваль дитячо- юнацької творчості  «Мелодії дитинства» - до Дня Захисту Дітей;  
  • Районний конкурс на звання «Юна Українка »- до Дня матері;
  • Фестиваль молодих, естрадних виконавців «Зоряний шлях»;
  • Вечір – розваг «Нас єднає дружба» - до Дня Молоді;
  • Шоу – програма «Студентський зорепад», до дня студента;
  • Конкурс малюнка на асфальті «Казковий дивосвіт» ;
  • Конкурс естрадної пісні «Пісенний зорепад»;
  • Конкурс патріотичної зачіски до Дня Незалежності;
  • Конкурсно – розважальна програма «Козацькі забави» - до дня козацтва;
  • Районний огляд – конкурс кращих дитячих колективів району «Скарбниця талантів Мурованокуриловеччини»;
  • Театралізоване свято «Ой хто Миколая любить» - до дня Святого Миколая;
  • Народознавче свято «Калита» ;
  • Театралізоване новорічний ранок «Новорічний серпантин».

Методичне забезпечення

Діяльність методичного кабінету організовується згідно плану роботи КЗ РБК за основними напрямками клубної роботи з урахування можливостей та завдань сільських клубних закладів. Протягом року фахівці працюють в постійному, тісному контакті з керівниками аматорських колективів, художніми керівниками, директорами сільських клубних закладів.

Планомірно проходять засідання ради відділу культури і туризму щодо організації роботи сільських закладів культури, приймаються відповідні рішення, встановлюються строки ліквідації недоліків та встановлюються відповідні дати виконання нових завдань.

В 2018 році вивчення питання на засіданні ради відділу культури проводились  на такі теми:

  • «Робота закладів культури по створенню нових колективів аматорського мистецтва та клубних формувань у селах району» (с. Михайлівці, с. Котюжани, с. Лучинець);
  • «Роль клубних закладів у формуванні культурних цінностей суспільства» (с. Привітне, с. Рівне);
  • «Місце і роль клубного закладу в системі національно-патріотичного виховання молоді в клубних закладах району» (Конищівський СБК, с. Курашовецький КДЦ,  Роздолівський СК);
  • «Прохід реалізації культурно-мистецького проекту «У творчій родині», присвяченій 95-ій річниці утворення району.

         З метою покращення роботи закладів культури клубного типу, які діють на території району, покращення роботи клубних формувань, розвитку аматорського мистецтва  проводяться  семінари-практикуми з різних жанрів (вокально-хорового, хореографічного, фольклорного, театрального, народної творчості,  та ін.)

Надавалась методична та практична допомога  клубним закладам району:

  • в організації роботи клубних формувань та впровадженні нових креативних форм та методів роботи;
  • в організації дозвілля молоді, в створенні дитячих та молодіжних клубних формувань, враховуючи їх інтереси та запити;
  • в оформленні інтер’єрів сільських ЗККТ, в оформленні гурткових кімнат, народознавчих кімнат, в оформленні масових заходів.
  • в веденні планово-облікової документації.

 

Надавалась методична та практична допомога сільським ЗККТ за жанрами:

  • Вокально-хоровий: Плосківський СК Немерченський СБК,  Бахтинський СБК, Конищівський СБК, Лучинчицький СБК.
  • Музичний: Лучинецький СБК, Морозівський СК, Дерешівський СБК.
  • Фольклорний: Жванський СБК, Наддністрянський СК, Плосківський СК, Дружбівський СБК.
  • Хореографічний: Снітківський СБК, Знаменівський СК,  Степанківський КДЦ, Вищеольчедаївський СБК, Рівненський СБК.

В 2018 році було проведено 3  семінари-практикуми для працівників ЗККТ району:

  • «Органцізація роботи аматорських колективів, як засіб реалізації творчих здібностей відвідувачів закладів культури»;
  • «Актуальні проблеми розвитку культурно-дозвіллєвої діяльності сільських клубних закладів, запровадження нових моделей культурного обслуговування громадян»;
  • «Завдання, зміст, форми і методи роботи сільських клубних закладів на сучасному етапі. Пошук та впровадження ефективної культурно-дозвіллєвої діяльності».

Один раз на місяць, згідно плану роботи, проводилися заняття з новопризначеними працівниками «Школа молодого спеціаліста» з тими, хто не має спеціальної освіти, на яких використовувалися з різні форми  навчання:

- семінари – навчання за жанрами і напрямками роботи;

- стажування;

- майстер-класи;

-  групові та індивідуальні консультації ;

- індивідуальні фахові навчання;

- творчі лабораторії;

- анкетування.

Методистами РБК було здійснено 42 виїзди в сільські заклади культури з наданням методичної та практичної допомоги. Виїзди в клубні заклади району ретельно плануються. Розробляється графік виїздів на місяць, враховуючи в першу чергу ті клубні заклади, які особливо потребують нашої допомоги. Під час виїздів проводиться  перевірка санітарного стану закладу та прилеглої території, перевіряємо клубну документацію - все це дає свої відчутні результати. В будь-якій роботі, і ми не є виключенням, виникають питання, які потребують термінового вирішення, в такому випадку наш графік виїздів коригується й стає біль щільним.

Постійно проводяться  творчі лабораторії за жанрами: хореографічного, вокально-хорового, фольклорно-етнографічного, любительських об’єднань та клубів за інтересами, на яких проходять теоретичні та практичні заняття, обмін досвідом.

 Протягом 2018  року методистами РБК  були розроблені:

Інформаційно –методичний посібник «Вернісаж сучасних заходів»;

Збірних сценаріїв «Мистецький первоцвіт»;

Збірник матеріалів по популяризації народної пісенної творчості та фольклору «Мистецтво рідного краю».

 

Участь в обласних заходах:

  • VІ-Всеукраїнському святі народного мистецтва «Великодня писанка»;
  • XI- обласному фестивалі «Скарби Поділля» - до 27-ої річниці Незалежності України;
  • народного аматорського чоловічого ансамблю «Ліга» та виставка світлиць в обласному  фестивалі «Різдвяне диво» с. Буша ;
  • персональна виставка малярства на склі «Мелодія душі» Тетяни Семенюк,  жительки Мурованих Куриловець в ОЦНТ;
  • народного аматорського танцювального колективу побутово-етнографіного танцю «Каблучок» в святковому концерті до Дня міста Вінниця;
  • народного аматорського фольклорно-етнографічного ансамблю «Площанка» в Всеукраїнському святі фольклору ім. Гната Танцюри                     с. Зятківці, Гайсинського району;
  • обласному фестивалі авторської пісні «Вклонімось матері»                        (с. Долиняни);
  • обласному святі до Дня Європи;
  • обласному конкурсі «Зіркові мрії»;
  • обласній виставці до Дня працівників сільського господарства.

 

Участь талановитої молоді  та дітей  в обласних, Всеукраїнських та Міжнародних конкурсах

  • IV Всеукраїнський багатожанровий конкурс мистецтв «Єднаймо серця», м. Вінниця;
  • II Всеукраїнський багатожанровий фестиваль-конкурс «Трускавецькі витоки», м. Львів;
  • Міжнародний фестиваль-конкурс «Small Stars» м. Ямпіль;
  • IV Всеукраїнський багатожанровий фестиваль-конкурс «Полтавський дивоцвіт», м. Полтава

Директор КЗ РБК Жовтень” Н. Літвін

 



« повернутися до списку новин