Мурованокуриловецька
районна рада

За незаконну порубку дерев - штраф, арешт і навіть ув’язнення!

Переглядів: 727

За незаконну порубку дерев - штраф, арешт і навіть ув’язнення!

А розмір шкоди нанесеної лісовому господарству за одне незаконно зрубане дерево - це вартість 9 кубометрів дров!

Одне з актуальних питань осінньо-зимового періоду - це опалення власних домівок. Для багатьох мешканців Вінниччини єдиним вирішенням цього питання є придбання дров. Це місцевий енергетичний ресурс, який поки що доступніший у ціні, ніж природній газ.

Більшість населення купує дрова. Але є громадяни, які обирають незаконний шлях забезпечення дровами. Вони завдають шкоди лісовому господарству і самовільно пиляють дерева на дрова.

Такий спосіб є злочинним. Адже за незаконну порубку дерев стаття 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає стягнення штрафу в розмірі від 85 до 170 гривень. Крім того, лісопорушник відшкодовує нанесені ним збитки лісовому господарству. Згідно з постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної лісу» № 665 від 23.07.2008 року розмір збитків залежить від розміру пня після спилу дерева. Щорічно розмір завданої шкоди змінюється відповідно до індексу інфляції. Так, у поточному році за кожне зрубане дерево з діаметром пня 10 см розмір шкоди складає 151 грн., а з діаметром пня до 14 см — 266 грн., 30 см - 3891 грн. Тобто вартість відшкодованих збитків за одне незаконно зрубане дерево прирівнюється до вартості майже дев’яти кубометрів дров!

Варто додати, що в окремих випадках за самовільну вирубку передбачена кримінальна відповідальність, якщо завдана шкода має істотні розміри. Це визначається індивідуально в кожному випадку з урахуванням категорії захисності лісу, інших факторів, які встановлюються в ході проведення слідства.

Відповідно до статті 246 Кримінального кодексу України за незаконну порубку лісу визначені такі покарання: штраф - від 850 до 1700 гривень, або арешт на термін до шести місяців, або обмеження волі на термін до трьох років, або позбавлення волі на термін до трьох років з конфіскацією незаконно добутого.

І з останніх нововведень на цю тему. Із початку наступного року вступає в дію Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених матеріалів», згідно з яким збільшується розмір штрафів за незаконну порубку дерев. Він становитиме від 15 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 255 до 510 грн.

Бережіть Ліс і дотримуйтеся букви Закону!

Прес-служба Вінницького ОУЛМГ



« повернутися до списку новин