Мурованокуриловецьке районне управління ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області інформує
Які ж саме заходи безпеки мають бути передбачені в школах вже з 1 вересня?
- Перший день у школі буде без традиційного свята першого дзвоника, адже відтепер діє обмеження на проведення масових заходів.
- Вхід учнів до школи буде здійснюватись по розробленим маршрутам із задіянням усіх існуючих входів/виходів. Допуск до закладу батьків заборонено.
- На кожному вході мають бути обладнані місця для обробки рук антисептичними засобами, користуватись якими діти мають під наглядом персоналу школи.
- Перед початком роботи буде проводитись температурний скринінг всім працівникам, а учнів мають опитувати щодо їх самопочуття та наявності симптомів респіраторної хвороби.
- Усіх працівників закладу необхідно забезпечити 5-денним запасом засобів індивідуального захисту із розрахунку 1 захисна маска на 3 години роботи. Також передбачено проведення інструктажу для працівників щодо правил використання ЗІЗ.
- Учнів захисними масками мають забезпечити батьки. Захисні маски дітьми можуть не використовуватись під час проведення занять у навчальних аудиторіях, а от під час пересування приміщеннями використання масок є обов’язковим.
- Збір використаних ЗІЗ має відбуватись в окремі відповідно промарковані контейнери (урни) з кришками та поліетиленовими пакетами.
- Для полегшення організації двостороннього руху коридорами на підлогах має бути нанесена розмітка. Крім того, необхідне виокремлення зон переміщення для різних вікових груп.
- В школах буде мінімізовано пересування учнів між навчальними кабінетами шляхом проведення занять впродовж дня в одній і тій самій аудиторії. Після кожного заняття необхідне провітрювання приміщення протягом 10 хвилин. Деякі уроки будуть проводитись на відкритому повітрі.
- У санітарних кімнатах потрібно забезпечити наявність рідкого мила, антисептичних засобів та паперових рушників (або електросушарок для рук).
- Після проведення занять у кінці зміни/робочого дня необхідне проведення вологого прибирання із дезінфекцією усіх поверхонь.
- Медичні пункти мають бути забезпечені необхідним обладнанням та медикаментами.
- Необхідно виділити окреме приміщення для тимчасової ізоляції учнів з ознаками гострої респіраторної хвороби.
- Мультипрофільне харчування на період карантину забороняється.
- Відстань між столами має становити не менше 1,5 м, а розміщення за столом – не більше 4 осіб.
- Чергування учнів в обідній залі не дозволяється, а от черговий вчитель має здійснювати заходи для попередження скупчення дітей перед входом до обідньої зали та в ній.
- Буфетна продукція має обов'язково мати індивідуальне пакування.
- В місцях потенційного скупчення (біля лінії роздачі, буфету) має бути нанесене маркування для дотримання дистанції під час перебування у черзі.
- Миття столового посуду, розносів буде здійснюватись з обов’язковою дезінфекцією.
- Столові прибори, розноси не можуть бути у вільному доступі для відвідувачів їдальні.
- Працівники їдальні, які видають страви або здійснюють розрахунок, мають бути забезпечені ЗІЗ.
До початку роботи всі працівники закладу повинні пройти медичний огляд згідно вимог наказу МОЗ України №280 від 23 червня 2020 року "Щодо організації проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів працівниками окремих професій, виробництв і організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб".
Обов’язковою вимогою є проведення лабораторних досліджень води питної централізованого водопостачання на відповідність вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10 по мікробіологічним та санітарно-хімічним показникам.
Дотримання усіх вищезазначених вимог сприятиме запобіганню ускладнення епідемічної ситуації в організованих дитячих колективах.