Мурованокуриловецька
районна рада

Мурованокуриловецьке районне управління ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області надає рекомендації щодо миття овочів та фруктів в умовах карантинних обмежень

Переглядів: 347

В умовах карантинних обмежень рекомендуємо дотримуватись загальноприйнятих правил миття овочів та фруктів:

Вдома, до того як розпочати мити продукти, насамперед необхідно ретельно вимити руки!

  • Миття овочів та фруктів необхідно проводити безпосередньо перед тим, як ви збираєтесь з'їсти або приготувати їх.
  • Рекомендуємо зберігати овочі та фрукти в пакетах, а не класти їх безпосередньо у ящик холодильника. Головне  - розкрити пакет, аби випаровувалась волога і не утворювалась пліснява.
  • Не рекомендуємо мити овочі та фрукти гарячою водою. Гарячою водою можна мити лише цитрусові.
  • Картоплю, моркву, буряк, редис, редьку, хрін та інші коренеплоди спочатку необхідно очистити від землі. Для цього їх потрібно залити теплою водою і дати трохи в ній постояти. Потім землю слід ретельно зчистити щіткою. Після цього овочі потрібно промити спочатку теплою, а потім холодною проточною водою і почистити.
  • Білокачанну капусту, як правило, не миють, а видаляють у неї верхні листки, забруднені чи уражені шкідниками, добираючись до чистих і свіжих. Качан рекомендується видаляти, оскільки він є джерелом нітратів.
  • Огірки, помідори, стручковий перець, кабачки, патисони, баклажани, стручки квасолі і гороху рекомендується мити в проточній воді руками або щіткою. Перед тим, як мити ріпчасту цибулю, потрібно відрізати денця та очистити цибулину від сухого лушпиння. Після цього промити її у холодній проточній воді.
  • Апельсини, мандарини, грейпфрути, лимони та інші цитрусові рекомендується спочатку обдати окропом, а після - промити холодною проточною водою.
  • Яблука, груші, персики, абрикоси, сливи, банани, гранати та інші фрукти слід ретельно промивати холодною, обов'язково проточною водою.
  • Ананас рекомендується мити під проточною водою разом з листям, а потім потрібно дати йому обсохнути.
  • Кавуни та дині слід обмивати під проточною водою руками або щіткою.
  • Виноград слід розділити на грона, не відриваючи ягоди від черешків, і промити під проточною водою в друшляку, а потім обсушити. Те ж роблять і з іншими ягодами.
  • Перш ніж мити зелень, її ретельно обробляють, видаляють коріння, стебла, пожовкле листя. Найчастіше зелень дуже важко промити від землі, піску і пилу, тому рекомендується салат, шпинат, щавель, ревінь, кріп, петрушку, зелені пір'я цибулі мити не під проточною водою, а в холодній воді, налитій у миску. У процесі воду потрібно кілька разів змінювати, щоб увесь бруд осів. Тільки після цього зелень миють під краном.


« повернутися до списку новин