Мурованокуриловецька
районна рада

На Вінниччині лисиць та інших диких тварин вакцинують від сказу

Переглядів: 511

Епізоотична ситуація, що склалася в Україні та області, зумовила старт у Вінницькій області кампанії із вакцинації від сказу диких м’ясоїдних тварин.

  • У більшості серед диких тварин на сказ хворіють м’ясоїдні та всеїдні тварини (лисиці, фіксуємо поодинокі випадки захворювання у тхорів, борсуків, куниць). Велика роль у розповсюдженні вірусу сказу належить безпритульним тваринам, особливо собакам та котам, - розповідає завідуючий сектором мисливського господарства ВОУЛМГ В.А. Мельник. - Природа зараження сказом до кінця не вивчена. Можливо, цю хворобу переносять мишевидні гризуни. У тварини, хворої на сказ, вражається центральна нервова система. Тому поведінка змінюється і з’являються дуже характерні ознаки: боязнь світла, наступають спазми гортані, у результаті чого тварина не може напитися води, активне слиновиділення, агресивність. Лисиця, хвора на сказ, може зайти в населений пункт і напасти на домашню тварину чи людину.

Памятаймо, що сказ - це небезпечне інфекційне захворювання, яке передається через укуси та ослинення і у разі відсутності лікування у найкоротші терміни призводить до 100-відсоткової смерті. Вакцинуйте домашніх улюбленців від сказу і будьте обережні при контактах із дикими тваринами!

За допомогою 3-х літаків АН-2 розповсюджують брикети-приманки з вакциною. Це їстівний брикет, який запахом і смаком приваблює тварин, всередині якого знаходиться вакцина.

Використовують безпечну високоімунну вакцину вітчизняного виробництва. На брикетах не залишається людського запаху, що може відлякувати тварин від приманок.

- Вакцина призначена для оральної імунізації дикої фауни, зокрема, лисиць, єнотовидних собак, вовків. Вакцина абсолютно безпечна для людей, домашніх та сільськогосподарських тварин, навіть якщо вони з’їдять близько 10 брикетів. Коли тварина з’їдає дану приманку, через слизову оболонку діюча речовина потрапляє в організм, що рівнозначно вакцинації шляхом ін’єкції. Дані заходи є профілактичними, для недопущення подальшого розповсюдження сказу, - розповів Ярослав Шарай, керівник підприємства «Укрветпромпостач», яке постачає вакцину.

Обробіток має здійснюватися на всій визначеній території, за виключенням населених пунктів та водних об’єктів, з урахуванням ареалу проживання лисиць.

  • Значно зросла кількість випадків сказу, особливо серед лисів. Саме тому пероральна вакцинація лисиць, як основного джерела розповсюдження захворювання, дуже важлива. Подібну вакцинацію вже проводили, але за допомогою авіатранспорту вакцинація у Вінницькій області проводиться вперше. Дані заходи вживаються по всій території України. Розкидають вакцини відповідно до розробленої схеми, аби на кожен квадратний кілометр потрапило близько 20 доз вакцин. Досягти успіху можна в тому випадку, коли протягом 5-7 років раз на півроку проводити подібні вакцинації, - зазначив начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області Володимир Павлущик.

Запорукою ефективності пероральної імунізації диких тварин проти сказу експерти називають одночасне її проведення на запланованій площі, яка наразі становить 21 тис. 361 км2. Усього по області планують розповсюдити 427 тис. 220 доз приманок із вакциною.

Прес-служба Вінницького ОУЛМГ

       



« повернутися до списку новин