Мурованокуриловецька
районна рада

Мурованокуриловеччина відзначила День пам’яті та примирення та 72-гу річницю Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

Переглядів: 845

 

 

5 травня в районному Будинку культури “Жовтень” відбулись урочисті заходи та святковий концерт  до Дня пам’яті та примирення та 72-ї річниці Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. В заходах взяли участь голова районної державної адміністрації С.Ладан, заступник голови районної ради А.Нікітчук, селищний, сільські голови, представники територіальних громад району, працівники підприємств та організацій райцентру. На святкування також прибув народний депутат України І.Спориш, який разом з громадою району вшанував подвиг українського народу, його визначний внесок у перемогу у Другій світовій війні, висловив повагу всім борцям проти нацизму, увічнив пам’ять про загиблих воїнів та жертв війни.

    

Виступаючи перед присутніми, голова районної державної адміністрації С.Ладан сказав: «Сім десятиліть минуло відтоді, як завершилася найкровопролитніша в історії людства війна, вогонь якої зачепив своїм смертоносним крилом майже всю земну кулю. Десятки мільйонів кращих представників багатьох народів і народностей ціною життя та здоров’я захистили людство і прийдешні покоління від геноциду, не дали повернути колесо історії до часів рабства. А саме таку долю готував нам озброєний до зубів агресор, кований чобіт якого топтав нашу рідну землю, несучи горе і смерть українським родинам. Та йому не під силу було здолати високий дух волелюбного народу і непохитну віру захисників Вітчизни у перемогу.

Сьогодні ми схиляємо голови перед пам’яттю мільйонів співвітчизників, які загинули у Другій світовій війні 1939-1945 років: на її фронтах, в партизанському та національно-визвольному підпіллях, рухах опору, концентраційних таборах та на примусових роботах.

Українці, які воювали в лавах Червоної армії, – перед Богом та історією стали головними свідками кричущої несправедливості московського пропагандистського міфу, нібито Росія виграла б війну і без України.

Слід зазначити, що при очевидній провідній ролі  українських фронтів та партизанських з’єднань, всередині України другий фронт боротьби з фашистськими окупантами відкрила Українська Повстанська Армія. Вона, йдучи попереду часу, вже тоді бачила Україну незалежною державою, а не частиною радянської імперії…

10 млн. життів поклала Україна на вівтар Перемоги.   8 мільйонів українців в рядах Червоної армії та партизанських загонах, в лавах Української Повстанської Армії, у військових з'єднаннях країн антигітлерівської коаліції та європейських рухах опору боролися проти спільного ворога. Українською кров’ю политі сталінградські кургани, дніпровські кручі, карпатські ліси та європейські поля.

 З поля бою не повернувся кожен четвертий українець, 2,5 млн. мільйони українців вивезено на примусові роботи до Третього Рейху, з яких 200 тис. померли від непосильної праці, хвороб і донині спочивають у німецькій землі.

Ще 400 тис. українців потрапили у концтабори, чимало з них лежать на німецьких кладовищах. Такою є страшна ціна України у Перемозі!

Тому сьогоднішній день завжди буде нагадуванням нам про те, що війна – це горе і смерть, а мир – одна з найвищих цінностей! І він повинен стати застереженням, щоб Україна завжди була сильною, з ефективною армією, яка має захищати свій народ, свою землю та державність.

Ми схиляємо голови перед світлою пам’яттю полеглих, віддаємо шану її ветеранам, усвідомлюючи, що без їхнього подвигу не було б ні сучасної Європи, ні європейського майбутнього України!…» Вітаючи зі святом ветеранів Другої світової війни, очільник району подякував 117 нашим землякам-героїям АТО за сміливість та мужність, яку вони гідно демонструють у важких умовах боротьби за територіальну цілісність України, свободу її народу.

Після вручення головою районної державної адміністрації С.Ладаном та заступником голови районної ради А.Нікітчуком Почесних Грамот 25-ти учасникам бойових дій Другої світової війни відбувся святковий концерт.

    

9 травня в смт. Муровані Курилівці організовано святкову демонстрацію та мітинг-реквієм з покладанням квітів до Меморіалу загиблим воїнам з нагоди Дня пам’яті та примирення та 72-ї річниці Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Участь у демонстрації взяли: голова райдержадміністрації С.Ладан, заступник голови районної ради А.Нікітчук, перший заступник голови райдержадміністрації І.Гончар, заступник голови райдержадміністрації В.Козачишен,  ветерани Другої світової війни та члени їхніх родин, учасники бойових дій на сході України,  депутати районної ради,  представники громадських і політичних організацій, трудових колективів, а також небайдужі жителі територіальної громади.

Урочистою ходою учасники пройшли до місцевого пам’ятника загиблим воїнам-визволителям, де усіх загиблих у роки Другої світової війни згадали хвилиною мовчання, поклали квіти до Вічного Вогню. В честь полеглих на фронтах Другої світової війни та у зоні бойових дій на сході України лунали рушничні залпи, героїчні пісні та слова подяки за подвиги в ім’я волі рідного народу та миру на українській землі.

Виступивши перед присутніми, Мурованокуриловецький селищний голова Г.Цибульська, представники молодого покоління Мурованокуриловеччини  від імені жителів району  віддали шану ветеранам та наголосили, що без їхнього подвигу не було б ні сучасної Європи, ні європейського майбутнього України, а також подякували понад сотні нашим землякам-героям АТО за сміливість та мужність, яку вони гідно демонструють у важких умовах боротьби за територіальну цілісність України, свободу її народу.  

 8-9 травня в усіх територіальних громадах району жителі вшанували пам'ять полеглих співвітчизників у Другій світовій війні.

    

 

Прес-служба районної ради

 



« повернутися до списку новин