Мурованокуриловецька
районна рада

Звіт про роботу комунального закладу "Мурованокуриловецька централізована бібліотечна система" за 2018 рік (частина ІІ)

Переглядів: 952

 

Заходи до народного  свята Івана Купала

У центральній районній бібліотеці  та бібліотеках –філіях  сіл Лучинчик, Виноградне, Немерче,  В.Ольчедаїв, Лучинець, Бахтин, Жван проведені  театралізовані дійства "Чарівні вогні  Купальської ночі", де учасники в чудових вишиванках співали Купальських пісень, відтворювали народний  колорит свята.

                       До 1030-річчя  Хрещення Київської  України-Русі 

В бібліотеках діяли  книжкові  виставки- ретро "Хрещення Київської Русі-України –визначальна подія для християнського   світу", де  на сторінках численних видань користувачі мали можливість  більше дізнатися про історію хрещення Київської Русі, духовність та відшукати відповіді на  різні важливі питання.

До  27- річниці незалежності України.

Бібліотеками ЦБС організовано і проведено  інтерактивний конкурс малюнків на асфальті «Україна очима дітей» .

          На патріотичному піднесенні пройшов  поетичний марафон  «З любов’ю до України». Юні виконавці з особливою старанністю читали вірші, присвячені рідній Україні.  Увагу учасників святкового дійства  привернула   краєзнавча експозиція «Ними пишається рідний край», на якій були представлені матеріали про відомих людей Мурованокуриловеччини.

                                                 День знани «З Україною в серці»

В усіх бібліотеках ЦБС в день знань пройшов перший урок на тему:

«З Україною в серці»  В ході святкової зустрічі  проведено  історичні екскурси  в минуле нашої країни. Цікаво пройшла вікторина «Чи знаєш ти історію своєї Батьківщини?»

      Аби краще пізнати історію нашої держави для юних користувачів  була оформлена книжко-ілюстративна експозиція «Ми віримо в майбутнє твоє, Україно»                                                                                                                   

 

Всеукраїнський день бібліотек.

В центральній  районній  бібліотеці протягом  тижня діяла книжкова виставка-настрій  "Каскад читацьких емоцій". Літературно-мистецьке свято «Сіячі тепла для людських душ»  зібрало всіх шанувальників книги та бібліотеки. Протягом святкового дійства звучали теплі слова вітань бібліотечним працівникам.

 В бібліотеках-філіях пройшли Дні відкритих дверей « Бібліотека- простір для душі, де користувачі бібліотек та жителі громад мали  можливість  відвідати  духовні скарбниці та познайомитися з новими бібліотечними послугами.

                    До Міжнародного дня людей  похилого віку

Вшановуючи людей поважного віку і ветеранів ЦРБ спільно з районним будинком культури «Жовтень» проведено свято « Золота осінь життя».

На осінні гостини до бібліотек району сіл В.Ольчедаїв, Конищів, Рівне, Морозівка, Наддністрянське , Немерче  завітали високоповажні жителі територіальних громад. Всі учасники святкових дійств   за чашкою чаю жваво спілкувались, ділились спогадами, мріями.     

                                                     День  українського  козацтва та День захисника  України.

В цей день до районної бібліотеки для дітей  завітали учні СШ №2 на спортивне свято « Козацькі забави». З ними бібліотечні працівники Ткачук Н.В. і Семенова Т.А. провели різноманітні конкурси: « Сильна рука», «Кошовари», «Козацька кмітливість», тощо.

В бібліотеках-філіях сіл В.Ольчедаїв, Немерче, Обухів, Галайківці, Жван, Немерче, Бахтин, Морозівка пройшли веселі і цікаві дійства  з юними козачатами.

Вони  пізнали  історію створення козацтва з витоків до сьогодення,  ознайомилися    з  історичною літературою та художніми  творами  про  козацтво.

                                  День української писемності та мови.

Оформлені книжкові  інсталяції  «Світіння слова у безмежжі часу» , біля яких були проведені  мовні вернісажі "Плекатимеш мову,цвістимуть сади".  У Конищівській бібліотеці-філії проведено літературно-музичну годину «Нев’янучий вінок рідної мови». В  Рівненській, Котюжанівській, Дерешівській, Михайловецькій , Бахтинській  бібліотеках-філіях  відбулось свято рідної мови «Наче ковток джерельної води – рідна мова»

21 листопада в Україні відзначалася  п’ята  річниця Революції  Гідності  і Свободи.

 Цим подіям  присвячені виставки- хроніки "Революція Гідності і Свободи: хроніка подій", які діяли в усіх бібліотеках-філіях, проводились уроки  політичної свідомості «Майдан: революція духу», де йшлося  про події тих днів.      

Заходи до 85-річниці  вшанування пам’яті  жертв Голодомору 1932-33 років.

В центральній  районній бібліотеці  та в бібліотеках –філіях до Дня пам’яті жертв Голодомору  пройшли заходи під назвою "Свічка палала в скорботі". Біля виставок  «Скорботний 33-й» для відвідувачів бібліотек проводились  історичні  години  пам’яті "Голодні очі дивляться у Всесвіт»", в яких приймали участь старожили, очевидці  страшного голодного терору.

                                                         Всеукраїнський тиждень правових знань

До Всеукраїнського тижня правових знань в читальній залі ЦРБ  в рамках Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» проведено інформаційну годину «Від миру в домі- до миру в усьому світі», на якому йшлося про важливі шляхи боротьби з насильством в усіх його проявах.

Заходи до Новорічних та Різдвяних свят.

 Цикл  Новорічно-Різдвяних свят в бібліотеках району розпочався   добрими гостинами  Святого Миколая. В районній  бібліотеці для дітей  відбулось театралізоване дійство « Святи Миколай  добра не забуває і всім дітям помагає». З святковим настроєм в читальній залі  ЦРБ  та бібліотеках -філіях пройшли майстер-класи  по виготовленню  новорічних сувенірів. Юні  користувачі  бібліотек захоплено та з великим ентузіазмом взялися до справи. Казкові іграшки «виростали» в їхніх руках на очах.

Популяризація  творів українських письменників і світової літератури.

                                             Ювілейні дати письменників

 Минулий рік  був багатий на ювілейні дати відомих письменників української  і світової літератури. Всі бібліотеки району  відгукнулись на ці події:

 До 120- річчя від дня народження Володимира  Сосюри  було проведено годину високої поезії «Світ краси поетичного слова  Володимира Сосюри».

 До 80- річниці від дня народження Василя Стуса проведено Стусівські читання.    

До 130- річчя від дня народження  А.С. Макаренка відбулась педагогічна година «Інноваційні горизонти виховання

До 110- річниці від дня народження Степана Олійника  проведено годину гумору  « Здоровий сміх чарує всіх»

Засідання літературно-мистецького  об’єднання  « Джерело»  на тему ««Вогонь пречистий світлої душі » відбулось   з  приводу  відзначення 100- річниці  від  дня народження Олеся Гончара.

З нагоди відзначення 100-ї річниці з дня народження  Миколи Лисенка, бібліотеки  провели  мистецьку мозаїку «Його  ім’я  в мистецькій спадщині України» .

В педагогічній вітальні користувачі ЦРБ зустрілись з нагоди 100-річчя від дня народження Василя Сухомлинського.

Засідання літературно-мистецького об’єднання « Джерело»  на тему: « Іван Нечуй-Левицький – гордість українського письменства» відбулось з приводу 180-річчя від дня  народження .

До 155-річниці від  дня народження Ольги Кобилянської проведено  літературну мозаїку « Неосяжний простір думки».

До 240-річчя від дня народження Г.Квітки-Основ’яненко   проведено годину української класики, на якій йшла мова про життєвий та творчий шлях письменника.

На честь 100-річчя  від дня народження Платона Майбороди відбулась година високого мистецтва.

До 140-річчя від дня народження Олександра  Олеся  проведено поетичний вернісаж творчості  «Лицар поетичної поезії».                                    

                        

Організаційно-методична діяльність

Важливими складовими професії бібліотекаря є прагнення до нового, до творчості, вдосконалення діяльності, відмова від застарілих, неефективних форм  та методів роботи. Сьогодні поступово збільшується їх можливість щодо надання нових, якісних послуг користувачам; зростання іміджу бібліотекаря пов’язується з його професіоналізмом, комунікативною компетентністю, фахових самовдосконаленням.

Протягом року організаційно-методична робота була спрямована на підвищення професіоналізму, компетентності, оволодіння та готовності до оновлення знань в галузі інформаційних технологій з тим, щоб у бібліотечних установах району працювали підготовлені професіонали, що відповідають сучасним вимогам.

Тематика і форми навчання визначаються виходячи з аналізу роботи бібліотек, поточних проблем розвитку бібліотечних установ, опитувань бібліотечних працівників.

Практикується проведення семінарів, семінарів-практикумів, семінарів-тренінгів, творчих лабораторій, майстер-класів, методичних днів, годин професійних таємниць та взаємних порад тощо.

Ефективною комплексною формою підвищення фахової компетентності є семінари, семінари-практикуми, під час яких бібліотечні працівники отримують теоретичні знання і методичні порад з практичним ознайомленням.

Перевіреною і результативною формою підвищення професійного рівня бібліотечних працівників є семінари.

 У 2018 році їх відбулося чотири, тематика була різноманітною, актуальною, що знайшла своє втілення у практику роботи, а саме:

  1. «Впровадження УДК в практику роботи публічних бібліотек» ;
  2. «Бібліотека-сучасний, інформаційно-освітній центр та місце для творчого зростання дитини» ( на базі Дружбівської бібліотеки-філії);
  3. «Сучасні аспекти формування інформаційної культури юнацтва;
  4. «Особливості планування на 2019 рік та звітність за 2018 рік».

         Протягом року відбувалися наради  по різноманітних  виробничих питаннях, на яких надавались методичні поради по відзначенню знаменних та пам’ятних дат, обговорювались нові законодавчі матеріали по бібліотечній справі. Відбулися семінари-практикуми «Ресурси і послуги бібліотеки: аспекти оновлення та активізація діяльності», «Шлях нової книги у бібліотеці: від оформлення акту до книжкової полиці», «Людям з особливими потребами-особливу увагу».

Цікаво проходили методичні дні:

  • «Проектний розвиток бібліотек».
  • «Молодь і книга: проблеми нового віку».
  •  «Видавай  грамотно, редагуй фахово».
  •  «Літературне краєзнавство, як одна з форм пізнання свого краю».

На базі ЦРБ проходили стажування новопризначених працівників.

Схвальну оцінку бібліотекарів набули методичні бібліогодини, дні професійного спілкування, дні професійного навчання, творчі лабораторії, майстер-класи що дає можливість обмінятися  досвідом роботи, здобути знання щодо інновацій у бібліотечній справі.

Впродовж останніх  років в районі практикується організація методичного забезпечення діяльності  бібліотек-філій шляхом  надання методично- практичної допомоги досвідченими фахівцями ЦРБ. Це дає позитивні  результати в організації роботи   бібліотек-філій.

Протягом 2018 року здійснено 26 виїздів, із них: з  метою комплексного вивчення діяльності – 4,  з надання методично - практичної допомоги –12, контрольних перевірок –6, підготовки питань на засідання ради відділу культури і туризму та ради при директорі – 4.

Щороку на базі Вінницького факультету ДАККіМ підвищують свій фаховий рівень бібліотечні працівники району.

У 2018 році свій фаховий рівень підвищували 7 працівників, які набуті знання передають колегам під час творчих, ділових зустрічей.

                                                                                         Матеріально-технічна база  бібліотек.

Протягом 2018 року значна увага  приділялася поліпшенню технічного стану приміщень, опалення, забезпечення естетичного оформлення інтер’єру бібліотек, упорядкуванню прилеглих територій. Для  проведення ремонту приміщення ЦРБ використано 30,0 тис. грн., проведено поточні ремонти приміщень бібліотек-філій на суму 28 тис. грн..

Завершено ремонт кімнат методичного відділу та  придбано меблі ( столи , шафи та стільці) на суму 45 тис .грн . Проведено поточний ремонт у районній бібліотеці для дітей та придбано меблі на суму 16 тис.грн та коврове покриття.

З метою впровадження інформаційно-комп’ютерних технологій у практику роботи бібліотек придбано обладнання до комп’ютерів, 1комп’ютер 13,5тис.грн. та системний блок  на суму 9тис.грн. та лазерний принтер на суму 5тис грн                                              

Завдяки співпраці з територіальними громадами району, які надають фінансову допомогу для покращення роботи бібліотек-філій. Всього у районі комп’ютеризовано 15 бібліотек.

 

                                                                                                                  Директор КЗ «Мурованокуриловецька ЦБС»  

                                                                                                                                                                          Т.В.Тарановська

       

   

   

           



« повернутися до списку новин