Мурованокуриловецька
районна рада

В області відзначили День Соборності України та 100-річчя проголошення Акта злуки УНР і ЗУНР

Переглядів: 451

Вінничани відзначили День Соборності України та 100-річчя проголошення Акта злуки Української Народної Республіки (УНР) і Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНР). 22 січня у Вінницькому Академічному музично-драматичному театрі ім. М. Садовського відбувся святковий концерт «Велична і свята, моя ти Україно», приурочений цій даті.

В урочистостях взяли участь голова обласної Ради Анатолій Олійник, голова облдержадміністрації Валерій Коровій, депутати обласної Ради, заступник Вінницького міського голови Галина Якубович, представники духовенства, громадськість області. Від Мурованокуриловецького району участь в даному заході взяли голова районної ради Сергій Кушнір, голова районної державної адміністрації Сергій Ладан, заступник голови районної ради Андрій Нікітчук, заступник голови райдержадміністрації Валерій Козачишен, депутат обласної Ради від Мурованокуриловецького району Петро Струсевич, депутат районної ради Віктор Гора та інші.

Свято розпочалось переглядом відеоролика про історичне минуле Соборності України.

Після виступу Подільського молодіжного камерного хору Вінницької обласної філармонії ім. М. Леонтовича та хору Вінницького коледжу культури і мистецтв ім. М. Леонтовича на сцену винесли гірлянди. Дівчата і хлопці в українських строях поклали їх до місць, які символізують пам’ять про ці історичні події, про українських героїв, які віддали своє життя за Соборність та Незалежність держави: до меморіальної дошки І-му Уряду Української Народної Республіки, який тричі знаходився у м. Вінниці; до бюсту українського історика, громадського та політичного діяча, Голови Центральної Ради Української Народної Республіки (1917-1918) Михайла Грушевського; до пам’ятника українському державному та військовому діячу часів Української революції 1917-1921 років, Голові Директорії УНР, отаману війська та флоту УНР Симону Петлюрі; до меморіальної дошки Дмитра Марковича, який був Міністром юстиції в Уряді Директорії та головою Подільської і членом Центральної Ради Української Народної Республіки; до меморіальної дошки Начальній Команді Української Галицької Армії; до пам’ятника Січовим стрільцям та воїнам ОУН-УПА; до Меморіальної дошки сотнику армії УНР Семену Якерсону; до меморіальної дошки громадському та політичному діячеві, члену Центральної Ради, генеральному секретарю (першого міністра) праці УНР в 1917р. Костянтину Василенку; до скульптурної композиції «Дерево Свободи», яке присвячене Героям Небесної Сотні та Революції Гідності.

Згадуючи своїх рідних, співвітчизників, які загинули у боротьбі за українську незалежність, пам’ятаючи про Героїв бою під Крутами, і Небесну Сотню, та кожного із тих, хто й сьогодні віддає своє життя заради майбутнього Соборної України, присутні вшанували пам’ять героїв хвилиною мовчання.

– Сьогодні виповнюється рівно сто років з того історичного моменту, коли Актом Злуки українські землі Заходу і Сходу були об’єднані в єдину державу. Тоді, в далекому і холодному січні 1919 року, усвідомлюючи свою велику відповідальність перед майбутніми поколіннями, українці засвідчили прагнення рухатися власним шляхом і перед усім світом заявили: соборній та незалежній Україні – бути! – зазначив у своєму виступі голова облдержадміністрації Валерій Коровій. – Саме ті доленосні події заклали фундамент становлення нашої країни в її сучасному вимірі, стали чітким орієнтиром для неподільної та суверенної України сьогодення.

З нагоди святкування Дня Соборності України 17 вінничанам керівники області та міста вручили державні нагороди і 55 – Почесні грамоти облдержадміністрації та обласної Ради. Орденом княгині Ольги ІІІ ступеня нагороджена керуючий справами виконавчого апарату обласної Ради Тетяна Яременко. Почесну грамоту отримала заступник начальника відділу аналізу обласних програм та координації роботи з учасниками АТО і їхніх сімей виконавчого апарату обласної Ради Олеся Панасюк.

На завершення прозвучали патріотичні пісенні й музичні твори, а також танцювальні постановки у виконанні творчих колективів Вінниччини.

– Сьогодні ми згадуємо дві рівнозначні події української історії – проголошення незалежності Української Народної Республіки 1918 року та Акт Злуки українських земель рівно за рік – 1919-го, який був наслідком і вершиною об’єднавчого руху, що тривав від середини ХІХ століття на українських землях, які були в складі різних держав, – прокоментував голова обласної Ради Анатолій Олійник. – Як і 100 років тому, сьогодні ми маємо схожі виклики. І лише в єдності дій та соборності душ можемо досягти величної мети – побудови вільної й демократичної України.

Із сайту Вінницької обласної Ради

       

       

        


 



« повернутися до списку новин