На Вінниччині за минулий рік експорт аграрної продукції зріс майже на 27%, що є досить вагомим здобутком галузі
Про основні досягнення в галузі АПК за 2019 рік та пріоритетні напрямки роботи на 2020 рік йшлося сьогодні на виїзному засідання колегії Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів облдержадміністрації, яке проходило в Мурованокуриловецькому районі за участі голови облдержадміністрації Владислава Скальського.
У засіданні також взяли участь: перший заступник голови облдержадміністрації, Сергій Здітовецький, представники профільних департаментів та управлінь, керівництво Мурованокуриловецького району.
Відтак, директор Департаменту Микола Ткачук представив 3 галузевих пріоритети, визначених відповідно до цілей Стратегії збалансованого регіонального розвитку Вінницької області до 2020 року та програми економічного і соціально розвитку Вінницької області в аграрній сфері та охороні навколишнього середовища:
- здійснення заходів щодо підвищення конкурентоспроможності агропромислового комплексу та стимулювання розвитку малих форм господарювання і кооперації на селі;
- ефективне використання водних ресурсів області;
- забезпечення екологічної безпеки та використання рекреаційного потенціалу регіону.
Микола Ткачук підкреслив, що в 2019 році агропромисловий комплекс Вінницької області стабільно розвивався. Темпи виробництва продукції рослинництва в 2019 році склали 94,9%, тваринництва - 118,3%.
Питома вага регіону у загальнодержавному виробництві сільськогосподарської продукції за минулий рік складає 8,5%. В харчовій промисловості індекс виробництва промислової продукції за 2019 рік складає 110,9 %.У структурі реалізованої продукції промисловості області харчова і переробна промисловість складає 61,9%.
Директор Департаменту також підкреслив, що в розрізі основної продукції сільського господарства за минулий рік по всіх категоріях господарств отримано збільшення виробництва:
- зернових та зернобобових культур в заліковій вазі в обсязі 5994,7 тис тонн (101,4% до попереднього року);
- соняшнику - в обсязі 826,4 тис тонн, або на 4,3% більше до минулого року.
Так, за січень-грудень 2019 року господарствами області вироблено 635,2 тис тонн м’яса (реалізація), 925,1 млн штук яєць. В порівнянні із попереднім роком обсяги виробництва м’яса зросли на 31,3%, яєць - на 0,8 %.
Щодо зовнішньоекономічної активності підприємств АПК, то Микола Ткачук під час презентації відзначив значне її зростання.
Так, за січень-листопад 2019 року зовнішньоторговельний оборот продукції АПК склав 1,32 млрд. дол. США, що на 25,7% більше аналогічного періоду минулого року.
Підприємствами аграрного сектору регіону було експортовано сільськогосподарської продукції та готових продуктів харчування на суму 1,27 млрд дол США, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року експорт аграрної продукції зріс на 26,9%, що є досить вагомим здобутком галузі.
Загалом вінницькі виробники експорували:
- продукти рослинного походження – 42,9 % (2018 рік – 32,4%),
- жири та олії тваринного або рослинного походження - 31,0% (2018 рік – 43,0%),
- готові харчові продукти – 18,1 % (2018 рік – 18,3%),
- живі тварини і продукти тваринного походження – 8,1% (2018 рік – 6,4%).