Мурованокуриловецька
районна рада

На Вінниччині за минулий рік експорт аграрної продукції зріс майже на 27%, що є досить вагомим здобутком галузі

Переглядів: 266

Про основні досягнення в галузі АПК за 2019 рік та пріоритетні напрямки роботи на 2020 рік йшлося сьогодні на виїзному засідання колегії Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів облдержадміністрації, яке проходило в Мурованокуриловецькому районі за участі голови облдержадміністрації Владислава Скальського.

У засіданні також взяли участь: перший заступник голови облдержадміністрації, Сергій Здітовецький, представники профільних департаментів та управлінь, керівництво Мурованокуриловецького району.

Відтак, директор Департаменту Микола Ткачук представив 3 галузевих пріоритети, визначених відповідно до цілей Стратегії збалансованого регіонального розвитку Вінницької області до 2020 року та програми економічного і соціально розвитку Вінницької області в аграрній сфері та охороні навколишнього середовища:

-        здійснення заходів щодо підвищення конкурентоспроможності агропромислового комплексу та стимулювання розвитку малих форм господарювання і кооперації на селі;

-        ефективне використання водних ресурсів області;

-        забезпечення екологічної  безпеки та використання  рекреаційного потенціалу регіону.

Микола Ткачук  підкреслив, що в  2019 році агропромисловий комплекс Вінницької області стабільно розвивався. Темпи виробництва продукції рослинництва в 2019 році склали 94,9%, тваринництва - 118,3%.

Питома вага регіону у загальнодержавному виробництві сільськогосподарської продукції за минулий рік складає 8,5%. В харчовій промисловості індекс виробництва промислової продукції за 2019 рік складає 110,9 %.У структурі реалізованої продукції промисловості області харчова і переробна промисловість складає 61,9%.

Директор Департаменту також  підкреслив, що в розрізі основної продукції сільського господарства  за минулий рік по всіх категоріях господарств отримано збільшення виробництва:

-        зернових та зернобобових культур в заліковій вазі в обсязі 5994,7 тис тонн  (101,4% до попереднього року);

-        соняшнику - в обсязі 826,4 тис тонн, або на 4,3% більше до минулого року.

Так, за січень-грудень 2019 року господарствами області вироблено 635,2 тис тонн м’яса (реалізація),  925,1  млн штук яєць. В порівнянні із попереднім  роком обсяги виробництва м’яса зросли на 31,3%, яєць - на 0,8 %.

Щодо зовнішньоекономічної активності підприємств АПК, то Микола Ткачук під час презентації відзначив  значне її  зростання.

Так, за січень-листопад 2019 року зовнішньоторговельний оборот продукції АПК склав 1,32 млрд. дол. США, що на 25,7% більше аналогічного періоду минулого року.

Підприємствами аграрного сектору регіону було експортовано сільськогосподарської продукції та готових продуктів харчування на суму 1,27 млрд  дол США, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року  експорт аграрної продукції зріс на 26,9%, що є досить вагомим здобутком галузі.

Загалом  вінницькі виробники експорували:

-        продукти рослинного походження – 42,9 % (2018 рік – 32,4%),

-        жири та олії тваринного або рослинного походження  - 31,0% (2018 рік – 43,0%),

-        готові харчові продукти – 18,1 % (2018 рік – 18,3%),

-        живі тварини і продукти тваринного походження – 8,1% (2018 рік – 6,4%).



« повернутися до списку новин